Спешна среща с премиера Бойко Борисов иска туристическият бранш.Три туристически

...
Спешна среща с премиера Бойко Борисов иска туристическият бранш.Три туристически
Коментари Харесай

Туристическият бранш със зов за помощ към Борисов

Спешна среща с премиера Бойко Борисов желае туристическият отрасъл.

Три туристически асоциации -  Обединение " Бъдеще за туризма " /ОБТ/,  Асоциация на българските туроператори и туристически организации /АБТТА/ и Българската асоциация на туристическите организации /БАТА/, са написали писмо до министър-председателя, в което желаят да му показват своите проблеми и да потърсят решение.

Най-належащият от тях е основаването на Гаранционен фонд в туризма, който да пази потребителите при положение на несъстоятелност на туристическия оператор. Според сектора този фонд ще е избавителен за възобновяване на бранша. Това е изключително значимо в този момент, тъй като наближава 13 март, като до тази дата би трябвало да бъдат обезпечени клиентите, заплатили пътувания, които не са се осъществили заради пандемията и ограниченията против нея. Туристическите компании са покрили каквото могат, само че оставащата сума от 69 млн. лв. е безусловно непостижима за неработещия отрасъл.

" Господин Борисов, туроператорите с смут чакат датата 13 март 2021 година и нямат потребен ход ", написа в мисмото, което е с копие да министрите на финансите, труда и обществената политика и стопанската система.

От ОБТ осведомят, че концепцията за фонда е утвърдена, само че в бюджета нямало пари за основаването му. Затова трябвало да изчакат да минат изборите.

Ето за какво Гаранционният фонд е витално нужен, обосновават се от ОБТ:

- България е единствената в Европейски Съюз, която няма подобен. Европейска комисия е отправила инструкции за създавенто му още през 2017 година В лятото на 2020 година изтичаше отворената наказателна процедура против страната, само че заради Ковид-19 тя се отсрочи за 2021 година Така или другояче, през юли нашата страна ще би трябвало да заплати в пъти повече милиони от нужните ни 69 млн. за основаването му.

- Гаранционният фонд щеше да обезпечи клиентите, за които средствата няма да стигнат.

- Освен това Гаранционния фонд ще бъде спосителният пояс за сектора при рестарта. Той ще дава сигурност на клиента, че ще пътува и ще бъде върнат в началната дестинация. Освен това ще се извърши условието на Евродирективата за 100% поръчителство на парите на клиентите, а не както до момента - единствено 23-27% от застрахователите. Не на последно място, фондът със своето одитно звено ще прави предварителна защита и отбрана на сектора от банкрути.

" Няма да можем да обезпечим в цялостен размер клиентите,  които чакат 1 година парите си. Това ще ни нанесе необикновен удар в сектора - към този момент има над 100 компании, които се отхвърлят от лицезите си непринудено, само че след 13.03.2021 ще има и такива, които ще бъдат принудени да банкрутират. От тази игра няма да има печеливши. Всички ще бъдем ударени, едни по-малко, други повече ", споделят от ОБТ.

От туристическия отрасъл молят срещата с премиера да се реализира до 22 февруари, на която да стане ясно какво ще се случи с туризма ни.

Помощ е потърсена и от вицепремиера Марияна Николова.

" Последна стъпка, в случай че предходните не ни дадат резултат, е на 01.03.2021 в 11.00ч. пред Министерски съвет ще създадем митинг на сектора ", подготвени са работещите в туризма.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР