Спешна проверка на прокуратурата в дом за възрастни хора с

...
Спешна проверка на прокуратурата в дом за възрастни хора с
Коментари Харесай

Отричат лошо отношение в дома в Горско Косово

Спешна инспекция на прокуратурата в дом за възрастни хора с деменция. Поводът - обезпокоителен сигнал на омбудсмана Диана Ковачева до основния прокурор.

Комисия е установила тежки нарушавания и шокиращи битови условия в дома във великотърновското село Горско Косово. Стряскаща е и откритата статистика - 24 смъртни случая през предходната година. Сигналът от омбудсмана подвигна на крайник обществени чиновници и проверяващи.

Директорката на дома Вера Дукова призна, че материалната база е остаряла. Тя обаче отхвърли да има унизително отношение към пациентите.

Смъртните случаи Дукова разяснява с думите, че става въпрос за хора с доста тежки болести и в напреднала възраст, които не са лекувани досега на настаняването им в дома.

„ Идва миг, в който ние сме безсилни пред природата и болесттите им”, сподели директорката на дома пред бТВ.

В момента домът се населява от 57 души. За място там нормално се чака. Списъкът е на хора от цялата страна. Настанителните заповеди се издават от дирекция „ Социално подпомагане”.

По думите на персоналния доктор на настанените 19 души от тези 24, които са умряли, са на възраст от 78 до 99 години.

След инспекция през 2013 година са издадени наставления за възстановяване на материалната база в дома. За осъществяването им обаче липсвали средства.



„ От предписанията от 2013 година от осем точки са изпълнени седем. Останала е единствено една, която касае материалната база и персоналната независимост и хигиена на хората. През 2008 година бяхме създали план за рационализация и уголемение на дома. Получихме отвод за финансиране. Оттогава до в този момент търсим опция за финансирането му. Той обаче е към този момент стар и би трябвало да се направи нов проект”, изясни кметът на Сухиндол Пламен Чернев.

Социалното министерство и окръжната прокуратура във Велико Търново са се самосезирали и следва инспекция в дома.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР