Спектакълът Това не го казвай! е от тези, за които

...
Спектакълът Това не го казвай! е от тези, за които
Коментари Харесай

Театър | Това не го казвай!

Спектакълът " Това не го казвай! " е от тези, за които билетите свършват бързо. В София той се играе на нетипично място - кино " Люмиер " в НДК, само че може да се гледа и в други градове. Той пътува елементарно и атмосферата, която създаваq е като на рок концерт. По пиеса действието се развива най-вече в дома на една фамилна двойка на междинна възраст, само че на сцената няма нито стаи, нито порти. Виждат се огромни прожектори, висящи тонколони и доста, разнообразни по величина и форма твърди, черни куфари, като тези, които при турне служат за преместване на кабели и принадлежности. Докато публиката жужи и сяда по местата си, във въздуха пулсира прелестен ембиънт, подгряващ появяването на хедлайнерите - обичаните артисти Захари Бахаров и Теодора Духовникова.Пиесата, която двамата показват, е напълно нова и към този момент нашумяла комедия. Премиерата е през 2021 година в Париж и е номинирана за три от най-престижните френски театрални награди " Молиер ", в това число и за най-хубава комедия. Авторка е актрисата и режисьорка Саломе Льолуш, известна и с това, че е щерка на популярния кинорежисьор Клод Льолуш. В " Това не го казвай! " тя по проницателен и съобразителен метод разиграва върху театралната сцена новите спорове, разделящи хората в актуалното западно общество.
Фотограф: Стефан Н. Щерев
Спектакълът " Това не го казвай! " е от тези, за които билетите свършват бързо. В София той се играе на нетипично място - кино " Люмиер " в НДК, само че може да се гледа и в други градове. Той пътува елементарно и атмосферата, която създаваq е като на рок концерт. По пиеса действието се развива най-вече в дома на една фамилна двойка на междинна възраст, само че на сцената няма нито стаи, нито порти. Виждат се огромни прожектори, висящи тонколони и доста, разнообразни по величина и форма твърди, черни куфари, като тези, които при турне служат за преместване на кабели и принадлежности. Докато публиката жужи и сяда по местата си, във въздуха пулсира прелестен ембиънт, подгряващ появяването на хедлайнерите - обичаните артисти Захари Бахаров и Теодора Духовникова.

Пиесата, която двамата показват, е напълно нова и към този момент нашумяла комедия. Премиерата е през 2021 година в Париж и е номинирана за три от най-престижните френски театрални награди " Молиер ", в това число и за най-хубава комедия. Авторка е актрисата и режисьорка Саломе Льолуш, известна и с това, че е щерка на популярния кинорежисьор Клод Льолуш. В " Това не го казвай! " тя по проницателен и съобразителен метод разиграва върху театралната сцена новите спорове, разделящи хората в актуалното западно общество.
Фотограф: Стефан Н. Щерев
Под формата на " подиуми от един фамилен живот ", в която двама съпрузи взаимно се провокират за всичко, за което е разрешено и неразрешено да се приказва, комедията като в списък слага чавка на всички известни тематики, които всекидневно се надигат в общественото пространство и водят до нови конфликти и непоносимост: радикализмът отляво и отдясно в политиката; зелената нравственос и климатичните промени; женските права, абортите и половото насилие; старите и нови епидемии - ХИВ, ковид-19 и стигмите към тях; фамилията и половете, половите идентичности и половите ориентации - изобщо спектърът от проблеми, който и на български език тромаво се пробва да се намести под мощно оспорваната графа " джендър ". Накратко казано, комедията на Льолуш нахлува непосредствено и ребром по всички фронтове на актуалните културни войни.

Двамата герои на Льолуш са нещо като по-улегнали версии на героите на Дънкан Макмилън в. Те също са съответни персонажи, всеки със своите особености и неповторима, персонална история, само че редом с това са и систематизирани проекции за актуалните мъж и жена - Той и Тя. Те не са тъкмо " умните и красивите " като героите на Макмилън, само че също носят аурата и самочувствието на градски хайлайф, чийто подреден и добре поддържан контур обаче прикрива комплекси на боязън и неустановеност.
Фотограф: Стефан Н. Щерев Реклама
Захари Бахаров и Теодора Духовникова влизат съвършено в техните кожи и освен ги пресъздават с особена меродавност, само че у спяват да наситят играта си с полемичния заряд, заложен първо от авторката и в допълнение заздравен от режисьора Явор Гърдев, който трансформира френските реалии от текста на пиесата с български и прави по този начин, че действието да прелее от сцената в залата. Макар разговорът да е съединен от неща, които хората си споделят единствено уединено, той постоянно напуща своята интимна орбита. Актьорите се обръщат непосредствено към публиката, влизат в нея, а от време на време даже застават на толкоз далечно разстояние един от различен - ту на сцената, ту в салона, че съкровеностите, които изричат, отекват мощно като през усилвател.

В Явор Гърдев признава, че рядко се обръща към комедията, защото единствено резултатът на смешното не му е задоволителен. Това е нещо, за което, аз най-малко, скърбя. Явор Гърдев, може и да носи харизмата на сериозен интелектуалец, само че за мен той се подрежда измежду немногото български режисьори, които в действителност имат възприятие за комизъм (който е гледал негови постановки като " Таня-Таня ", " Старицата от Калкута " или " Чайка ", както и кино лентата му " Дзифт ", уповавам се, ще се съгласи). " Това не го казвай! " разрешава освен на него, само че и на актьорите, да разпрострат своя еластичен комически инстикт, където наблюдателността, точният нюх за детайла и съвършеното възприятие за темп са от решаващо значение. Сила на положителната комедия е да основава безвредна зона за прекрачване на табута и неусетен конфликт на несъвместими гледни точки.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Асен Терзиев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР