Спътникът “Експрес АМ-5 – илюстрация. На 3-ти юни руският телекомуникационен

...
Спътникът “Експрес АМ-5 – илюстрация. На 3-ти юни руският телекомуникационен
Коментари Харесай

Важен руски телекомуникационен спътник претърпя сериозна повреда

Спътникът “Експрес АМ-5 ” – илюстрация.

На 3-ти юни съветският телекомуникационен сателит “Експрес АМ-5 ” претърпя сериозна щета на терморегулационната му система, което наложи изключването на част от транспондерите му. Спътникът бе изстрелян през декември 2013 година и до този миг е отслужил по-малко от 10 от плануваните 15 години експлоатационен живот.

Новината бе обявена от съветския галактически публицист Анатолий Зак.

Според оператора на спътника “Космическая связ ” към сегашния миг някои консуматори към момента употребяват информационните услуги на “Експрес АМ-5 ”, само че други към този момент са трансферирани на по-новите спътници “Експрес АМУ-3 ” и “Експрес АМУ-7 ”, които бяха изстреляни през 2021 година.

Защо повредата е притеснителна? Защото сходен вид повреда към този момент се е случвала преди – през 2020 година, със спътника “Експрес АМ-6 ”, който към този момент е изгубил способността да се употребява за информационни задания. И двата спътника са основани на платформата “Експрес-2000 ”, което подухва на мисълта, че става въпрос за всеобщ индустриален недостатък.

Очевидно системите за терморегулация са едва звено на съветските галактически кораби и апарати. Напомням на читателите, че през декември 2022 година такава система се повреди на пилотирания съветски транспортен съд “Союз МС-22 ” и се наложи той да се връща на Земята в безпилотен режим, а през февруари т.г. аналогична щета сполетя и товарен транспортен съд “Прогрес ”.

Но да се върнем на спътниците “Експрес ” – фактът, че един от тях се поврежда тъкмо в този момент, не е по никакъв начин добре за Русия. Производството на тази сателитна платформа съществено зависи от западни поддоставчици и след ескалацията на войната в Украйна през 2022 година то е мощно затормозено заради глобите. Това значи в най-хубавия случай продължителни отлагания, до момента в който Русия създаде нови спътници, а в най-лошия – цялостна загуба на способността на страната да строи спътници от подобен вид.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР