Спътник от системата ГЛОНАСС. Снимка : Павел Колотилов Преди няколко дни

...
Спътник от системата ГЛОНАСС. Снимка : Павел Колотилов
Преди няколко дни
Коментари Харесай

АВАРИЯ: Втори мащабен срив в навигационната система ГЛОНАСС!

 GLONASS

Спътник от системата ГЛОНАСС. Снимка: Павел Колотилов

Преди няколко дни Русия оповести още едно галактическо отчаяние – с единствения за страната геосинхронен метеорологичен сателит “Електро-Л ”. Изстрелян едвам преди три години, той преминаваше до напълно скоро през продължителни проби заради проблеми със датчиците. Наскоро наподобява, че са зародили и съществени проблеми със системите за ориентировка и стабилизация. Руските метеоролози към момента купуват фотоси от непознати снабдители, с цел да могат да вършат прогнози за времето на личната си страна.

Може би най-големият неуспех за Русия през миналите години бе повредата на “Фобос-Грунт ” през 2011 година – автоматизирана станция, която трябваше да посети спътника на Марс – Фобос.

Както оповестява галактическият анализатор Джеймс Оберг, тези компликации и повреди съпътстват съветската галактическа стратегия в продължение на доста години. Единственият резултат от това е, че следват уволнения на ръководителите на галактическите стратегии, след което идва нов боен военачалник, който би трябвало да наложи по-строга дисциплинираност. Но до този миг тези ограничения не са довели до предстоящи резултати, а други галактически анализатори смятат, че проблемите в съветската галактическа стратегия са доста по-дълбоки и няма по какъв начин да се решат с непрекъснатите уволнения и смени на управителни постове.

Още по-сериозен проблем, продължава Джеймс Оберг, е неспособността на Русия да създава качествени електронни съставни елементи за галактическите си апарати, както цивилен, по този начин и военни. Около 80% от съставените елементи в съветските спътници са създадени в непознати страни.

Като резултат може да се каже, че в общия пазар на галактически услуги Русия може да претендира да е водач единствено в услугите по изстрелване на спътници, което е единствено 3% от целия пазар. И даже и единствено в тази категория Русия има единствено една трета от международния дял по изстрелванията.

Това не е спряло Русия да твърди, че има огромни цели за космонавтиката. Както загатна неотдавна вицепремиерът Рогозин, страната има за цел да усвои Луната за непрекъснато. Дали ще стане, това не е ясно – съветските лунни задачи бяха оглагани неколкократно и наподобява да страдат от същите проблеми, каквито съпътстват цялата космонавтика.

Ще следим развиването на съветската космонавтика с интерес.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР