Спасяването на българските евреи принадлежи не само на българската, а

...
Спасяването на българските евреи принадлежи не само на българската, а
Коментари Харесай

Йотова: Опасни са опитите за подмяна на историята

Спасяването на българските евреи принадлежи освен на българската, а на международната памет. Това сподели вицепрезидентът Илияна Йотова на конференцията " Ролята на юристите за спасяването на българските евреи " в Софийския университет.

" Преди 80 години България не пусна своята пратка ", съобщи Йотова, само че акцентира, че, за жалост, над 11 хиляди евреи не са избавени. Тя прикани в никакъв случай повече да не повтаряме своя горчив опит и уточни, че и през днешния ден отвоювани от десетилетия човешки права, се потъпкват.
-->
" Опасни са опитите за замяна на историята ", безапелационна бе вицепрезидентът и добави, че и през днешния ден има " специалисти ", които отхвърлят нещастието на еврейския народ.

Служебният министър на външните работи Николай Милков означи несъгласието на голямото болшинство от страна на българския народ за гоненията на евреите. Той уточни и приноса на Димитър Пешев, знак на напъните за избавяне на българските евреи, на Петър Михалев и Иван Момчилов, както и основната роля на Съюза на българските юристи.

" Редица съдии и прокурори също застават в отбрана на българските евреи ", акцентира Милков и добави, че в тези времена са издадени 15 хиляди директни визи на евреи, които са непознати жители.

" Такова количество визи не могат да бъдат издавани в един нескончаем интервал от години без това да е част от единна политика ", изясни външният министър и съобщи с решителност, че Министерство на външните работи ще продължи да се бори с антисемитизма, написа БГНЕС.

Преди това ректорът на СУ проф. дфн Анастас Герджиков пожела в никакъв случай повече да не бъдем изправени пред морални алтернативи от подобен мащаб.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР