Спасяване на човешки животи, среща с житейски трагедии в най-големия

...
Спасяване на човешки животи, среща с житейски трагедии в най-големия
Коментари Харесай

Десислава Минчева: По-добре е да внимаваме как гласуваме, отколкото да виним Европа

Спасяване на човешки животи, среща с житейски нещастия в най-големия европейски лагер за бежанци в Кале при стихия с вятър 140 км/ч, безсънни денонощия в отразяване на съглашението за бежанците сред Европа и Турция. Такова е постоянно всекидневието на Десислава Минчева-Раул – кореспондента на bTV Media Group с фокус върху отразяването на настоящите тематики и събития от Брюксел и Западна Европа.

Деси от години живее и работи в Париж и е добре позната на феновете на bTV с включванията си по време на нещастието „ Шарли Ебдо ”, както и с репортажите си след терористичните офанзиви във френската столица през ноември 2015 година От началото на 2016 година тя следи и работата на европейските институции и присъединяване на българските политици в тях. Зад гърба си има богат професионален опит – до 2004 година е работила като публицист и програмен шеф към RFI (Радио Франс Интернационал – България). В интервала 2006 – 2015 година е била шеф „ Комуникации “ в AFVT (Френската асоциация на жертвите от тероризъм), като е заемала същата позиция и в най-значимата европейска неправителствена организация, работеща срещу смъртното наказване – ECPM („ Заедно срещу смъртното наказване ”). След 10 години битка в помощ на жертвите от тероризъм и срещу смъртното наказване в целия свят, решението да се посвети напълно на работата си за bTV за Десислава Минчева не е елементарно. Но за феновете наподобява повече от вярно. Те към този момент я познават и са се убедили, че с изключение на витална и енергична, тя постоянно е доста готова пред камерата. Ако не знаят обаче, надали биха разпознали в нея това 6-годишно момиченце от именитата комедия “Топло ”, на което Константин Коцев изфъфля: “Момиценце, дай си ми зъбките ”. Да, Деси Минчева е всичко това.

Деси, ти следиш процесите у нас от една друга, европейска вероятност. Как ти наподобяват от Париж митингите в България? А от Брюксел?

Десислава Минчева-Раул:  За да отговоря на този въпрос, би трябвало изрично да се абстрахирам от всичко, което знам за митингите у нас, като публицист и като българка. Опитвам да ги опиша такива, каквито слушам, че наподобяват от сътрудниците ми публицисти във Франция. Струва ми се, че митингите у нас за Европа наподобяват мъчно „ четивни “, че за нея не излиза наяве какво ново се предлага на фона на процесите у нас от години и по какъв начин тъкмо ще се пребори корупцията. Мисля, че объркването идва и от причините срещу ръководещите, които народът ни самичък си е избрал, съгласно Брюксел. При това – няколко пъти. Следя доста деликатно мненията за „ мълчанието “ на Европа. Но ми се коства, че не е разумно да се чака друга реакция. Така, както Европа не обича някой да й дава уроци, по този начин и тя се въздържа от намерено предоставяне на уроци.

Но въпреки всичко като сътрудник на bTV в белгийската столица, осведомен с европейската политика от близко, би ли могла да ни обясниш какво се крие зад това безмълвие?

Десислава Минчева-Раул:  Европейски Съюз има свои правила. Много съм надалеч от концепцията, че те са съвършени. И доста европейски водачи упорстват за бърза смяна на съществуващите правила. Но към момента настоящи са контракти, влезнали в действие доста преди вълните на разширение през 2004-та и 2007-ма година. Струва ми се, че тогава Европа въобще не е подозирала какви вероятни пробойни я чакат с новите страни членки и не е планувала съответните принадлежности, с цел да се защищити. Тя може да упорства за съблюдаване на правилата на правовата страна, само че не съм уверена, че може да ги постанова. Пример: След извънредно напрегнатия Европейски съвет през юли, на който трябваше се одобряват Фондът за възобновяване след рецесията с КОВИД-19 и бюджетът на Европейски Съюз за идващите 7 години, главните европейски институции обявиха, че приемането на  европейски пари ще бъде обвързано със спазването на правилата на правовата страна. В безусловно същия миг водачите на Унгария и Полша триумфално обявиха, че са съумели да се преборят против сходно обвързване. Кой е прав? Текстът беше написан толкоз витиевато, че предполагаше съществено разнообразни тълкования.

Оттогава и Европейската комисия, и Европейският парламент твърдят, че ще наложат обвързването сред приемане на европейски пари и спазването на европейските полезности. Нека го забележим написано обаче и после – реализирано!

Споменах единствено Унгария и Полша, тъй като против тях има задействани процедури. Но в случай че фактически се наложи безусловна връзка сред пари и правила, доста други страни може да са наранени. България – също.

Струва ми се, че упованията към Европа не са изцяло приспособени към инструментите, с които тя действително разполага сега. И може би е по-адекватно да си свършим работата, като гласуваме на избори, в сравнение с да виним Европа за реакциите й.

Видях разочарованието това лято на стотици маджарски публицисти, които стачкуваха против

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР