Спасиха 188-годишната църква Свето Въведение Богородично в разложкото село Горно

...
Спасиха 188-годишната църква Свето Въведение Богородично в разложкото село Горно
Коментари Харесай

Доброволци спасиха от разруха 188-годишната църква в Горно Драглище

Спасиха 188-годишната черква " Свето Въведение Богородично " в разложкото село Горно Драглище от влага, плесен и съсипия. От години влажността атакуваше основите на вековния храм и имаше действителна заплаха божият дом да рухне.

С помощта на майстори от Банско и на локални поданици, които работиха като доброволци, към този момент е изцяло приключен северният заслон на постройката. По този метод се поставя завършек на просмукването на влагата, която съсипваше основите на православния молитвен дом.

" Църковното настоятелство благодари сърдечно на всички, които участваха в това богоугодно дело! Тези доброволци ни икономисаха минимум 10 000 лв. разход, тъй като работиха изцяло безплатно! Материалите пък са закупени благодарение на дарения. Това е една от най-старите църкви в района и в Пиринския край. Тя е осветена през далечната 1835 година, когато е осветена и църквата " Света Троица " в град Банско. Освещава ги самият Самоковски митрополит Игнатий, тъй като по това време Разложката духовна околия е част от Самоковската епархия ", споделя за Илинден Прес иконом Георги Касапинов, който служи в този древен храм.

Преди десетина година с непринуден труд е направена дренажна система край постройката на църквата, само че и това не помогнало в борбата с влагата. Имало заплаха да рухне храмът. Затова преди две години остарялата ламарина на покрива е сменена, сложени са и нови керемиди, инсталирани са нова ламперия, мембрана и дървена скара.

Поставени са и снегозащитни детайли на избрани места по покрива. Стрехата на покривната структура обаче не била задоволително дълга. Днес към този момент и този проблем е решен. А църквата ще бъде непокътната за идните генерации, защото към този момент е извоювана борбата с рисковата влага.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР