Спадането на язовирните нива води до разностранни последствия. Така например

...
Спадането на язовирните нива води до разностранни последствия. Така например
Коментари Харесай

Изпразнен язовир разкри фекално замърсяване

Спадането на язовирните равнища води до разностранни последици. Така да вземем за пример неналичието на вода разкри замърсяване с фекалии. Става дума за хотелски комплекс на брега на язовир " Цонево ", който бе инспектиран преди няколко дни от екологичните управляващи. Проверката бе осъществена след сигнал на живеещия в региона Васил Кирилов, а днес той изясни пред Нова телевизия: " Тъй като до момента язовирът беше на по-високо равнище, тръбите не се виждаха. Канализацията им за мръсна вода беше покрита. Сега обаче водата се отдръпна, канализацията остана на изсъхнало и към този момент се вижда. На места е развалена. За да прескочат където е развалена, употребяват пожарникарски маркуч ”. Той сподели още, че е получил закани от един от притежателите на комплекса.

Официалното известие на варненската Басейнова дирекция по случая гласи: " По време на инспекцията бе осъществен обход към крайбрежието на бент. Цонево и бе осъществена инспекция на почивна база „ Комплекс Дебелец “, която  е отдадена чартърен на компания „ Съни Бел – 2016 “ ЕООД, извършваща туристическа активност със сезонен темперамент. На място е установено, че шахтата за отпадъчни води е бетонирана и не може да бъде отворена. В непосредственост е открит бутон, посредством който се включва помпа, посредством която по тръба и инсталиран към нея пожарникарски шланг, дълъг към 15м. се изхвърлят отпадъчните води в сухия ръкав на бент. Цонево в храстовидна растителност. На мястото на заустването се усеща неприятна миризма на битово – фекални води. На сдружението наемател е направено наставление неотложно да демонтира помпата, инсталирана в шахтата и да отстрани пожарникарския шланг и тръбата преди него, служещи за изтласкване на отпадъчни води в сухия ръкав на бент. Цонево, след което в период до 17.08.2020 година да уведоми Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна. Представителят на компанията е отказал да получи протокола ". Взети са водни проби, сега се изследват.

" Цонево " не се употребява за питейни потребности, а промишлени. Пак пред Нова телевизия отрасловият министър Емил Димитров обаче съобщи, че позволява смяна - язовирът да стартира да доставя Северното Черноморие. Целта е ресурсите на " Камчия " да се освободят за Южното, като то се зарежда в допълнение и от язовир „ Ясна поляна “. Всичко това се възнамерява поради безводието в Източна България и риска селищата да останат без вода. Не е ясно обаче по какъв начин " Цонево " ще извърши тези функционалности. Според официалния бюлетин на Министерство на околната среда и водите през август е цялостен едвам на трета (34%), а така и така зарежда девненските фабрики.

Самият Димитров очерта апокалиптична картина и напълно действително тъмно бъдеще:  " Предстои ни водна рецесия. Ако не вали дъжд и в случай че не падне сняг, ние следващата година ще си имаме осезаеми проблеми... Проблемът е, че в Източна България от години не е валяло и има огромни проблеми: със сондажните кладенци в Плевенско; в Кричим имаме две селищни системи, на които също би трябвало да се оросят помпените инсталации; поречието от язовир " Копринка " до язовир " Тунджа " е пресъхнало; за язовир  " Камчия " изследваме и за язовир  " Свиленград " ; язовир  " Тича ", язовир " Ястребино ", язовир " Камчия " са в сериозно положение. Язовир " Жребчево " е празен от 15 години, последните 5 години не е получил никаква вода. На доста места може да има водни режими, в случай че няма дъжд и сняг. Крайно време е Пловдив и Хасково да се захранят от язовир " Кричим ". В Северна България има три града, които са към язовир " Тича ", а в него има вода за още две години ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР