Спад на подкрепата в резултат на коронавирусната криза има, но

...
Спад на подкрепата в резултат на коронавирусната криза има, но
Коментари Харесай

Политолог: Нинова игра хазартно и загуби

Спад на поддръжката вследствие на коронавирусната рецесия има, само че не за ръководещите, а за опозицията, съобщи пред Нова телевизия политологът и учител доцент доктор Румяна Коларова.

" Имаме срив на доверието в Българска социалистическа партия. Това се дължи на избора, който Нинова направи. Тя игра хазартно с концепцията, че държавното управление ще се провали ", разяснява тя.

Коларова акцентира, че Корнелия Нинова е поддържала тезата за триумфа на шведския модел като различен на това, което прави държавното управление у нас. По думите на политолога обаче в последна сметка се е видял неуспехът на шведския модел.

" Ако има някакви разбърквания, те ще бъдат свързани с адекватност на реакцията. Нови играчи могат да се появят там, където има провалили се политици ", разяснява Коларова.

Тя акцентира, че решенията за справяне с рецесията са взети навременно. " Управляващите ерозия не са претърпели ", добави още политологът.

На същото мнение е и анализаторът Кристиян Шкварек. Според него с изключение на Българска социалистическа партия в обстановката на губещ е и Слави Трифонов. По думите му и той като социалистите е заел " недалновидна позиция ", неверната страна в рецесията. " Те не го направиха поради експертиза, а с цел да бъдат един тип съпротива и да вземат дял, в случай че държавното управление се провали ", разяснява Шкварек.

Шкварек и Коларова разясниха и идното решение на Европейската комисия по какъв начин ще се оказва помощ на засегнатите от ковид страни. Шкварек счита, че още веднъж ще има решение в ущърб на дребните страни като България. " Редица източноевропейски страни ще изгубят милиарди. Имаме разработване на тактика в ущърб на страни, които са най-бедни ", сподели той.

Анализаторът даде образец и с пакет " Мобилност ". И добави, че не е редно страни, които са въвели навременни здравни и стопански ограничения да получат по-малко от такива страни, които не са водели добра политика по тези точки. " Испания да вземем за пример ще получи пари от страни, които са се справили по-добре ", означи той.

На друго мнение обаче е Коларова. Тя подсети, че водещо за Европа е солидарността. Помоли даже Шкварек да не плаши хората, че България ще изгуби милиарди, тъй като това няма да е тъкмо по този начин.

" Най-силната страна на Европа е умеенето, когато се взимат общи решения, да се приспособяват към другите ползи, позиции, цели. Това не е игра на взаимни отстъпки, а изработването на консенсус. Тогава, когато разчитате на едно лимитирано болшинство, то може да бъде пристрастно, а консенсусните решения са по-стратегическите и устойчиви. Това се назовава взаимност. Европейският съюз е общ пазар, обща стопанска система ", съобщи доцент Коларова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР