SpaceX разработва нова модификация на втората степен на ракетата Falcon

...
SpaceX разработва нова модификация на втората степен на ракетата Falcon
Коментари Харесай

Илън Мъск ще приземява и втората степен на Falcon 9

SpaceX създава нова трансформация на втората степен на ракетата Falcon 9, която по структура наподобява на втората степен на BFR. Компанията има намерение по този метод да тества навлизането в атмосферата с висока скорост преди да построи пълноценна версия на свръхтежката ракета BFR.

Към сегашен ден SpaceX разполага с два вида ракети-носители – тежката Falcon 9 и свръхтежката Falcon Heavy, която извърши първия си полет през месец февруари.

След Falcon Heavy Мъск се концентрира върху основаването на новата свръхтежка BFR. Според плана, тя ще бъде напълно за неведнъж потребление, а в случай че и втората степен стартира да се приземява без проблеми, BFR ще може да извежда над 100 тона потребен товар в ниска орбита. Ракетата ще употребява метаново-кислородните мотори Raptor, които експертите на SpaceX тестват от 2016 година.

Плановете са след извеждането на потребния товар в орбита втората степен в автоматизиран режим да напуща орбитата и да каца на повърхността на Земята или върху плаваща платформа в океана. От техническа позиция приземяването на втората степен на една ракета е доста по-сложна задача от приземяването на първата степен. Основната причина е прекомерно високата скорост на втората степен, заради което при нахлуване в атмосферата тя изпитва големи аеродинамични натоварвания.

Илън Мъск заяви в Twitter, че първото изстрелване на ракета с модифицирана втора степен е планувано за месец юни 2019 година. Първата цел е тестването на топлинната отбрана и аеродинамичното ръководство при нахлуване в атмосферата със скорост няколко пъти превишаваща цифрата на Мах.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР