Социолозите явно този път са прави, а Кирил Петков и

...
Социолозите явно този път са прави, а Кирил Петков и
Коментари Харесай

Промяната брани с лъжи личната касичка на кръга Капитал

Социолозите очевидно този път са прави, а Кирил Петков и сие също толкоз очевидно са доста обезверени. Това е натрапчивият извод от понеделнишките удавнически опити на Политическа партия по едно и също време да напомпат оклюмалия си рейтинг и да замажат валящите като дъжд разкрития за своеволията и безчинствата им отпред на страната.

Насред увеличаващите се данни за механизмите, с които са злоупотребявали с властта и отклонявали публични запаси към другарските си кръгове и тези на менторите си от задкулисието, както и на фона на все по-сериозните прогнози за предстоящ углавен избор на жителите против тях, усмихнатото лице назаем на олигархията и приятелите му вкараха в послание обичания инвентар на провалените политици. Извадиха арсенала с лъжите, доказвайки остарялата максима, че когато няма причини, партийният пиар прибягва до операции и черни акции. Но защото прекомерната употреба може да изчерпа даже най-богатия боеприпас, а през последната година и половина „ подмяната “ стана първенец по операции, в този момент стартира да изтупва от прахта от дълго време опровергани остарели имитации.    
-->
Този път мотивът бе изявление от края на предходната седмица на служебния министър на нововъведенията Александър Пулев, в което той писа двойка на назначените от кабинета „ Петков “ надзорници на ББР. Разкри, че понижава петорно заплатите им, тъй като не са си правили работата и не са защитавали ползите на трезора и на обществото. И даде поръчка, че ще ги смени с нови.

Ако би трябвало да сме почтени, въпросните надзорници изпълняваха с старание задачата, с която бяха назначени и защитаваха сърцато ползи. Но не на жителите на страната, нито на дребните и междинните предприятия, които ББР би трябвало да поддържа, а на олигархията. И по-конкретно на един олигарх – разградския каолинов необут и медиен монополист Иво Прокопиев, който персонално конфигурира кабинета „ Петков “ на кормилото на страната, с цел да овладее посредством него главните звена, разпределящи държавни финанси. В това число и ББР. Най-вероятно точно по тази причина думите на Пулев провокираха шумна реакция не от различен, а от Политическа партия, както и от медиите на кръга „ Капитал “.

В просторно изказване, пуснато по едно и също време (бел.р. надали по случайност) с това на членовете на Надзорния съвет, от „ смяната “ нападнаха служебния министър поради готвените рокади. Но защото нямаха действителни причини, с които да оборят думите му, извадиха от дълго време разобличени като неистини остарели опорки. В това число против главния зложелател на Прокопиев и останалите олигарси в страната – депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Пришиването на Пеевски към всеки скандал, разтърсващ страната, е остаряла традиция на всички проксита на Прокопиев и кръга „ Капитал “ в политиката, Неправителствени организации бранша и медиите. От тази позиция фактът, че „ смяната “ реши да прибегне точно до нея и в този случай, даже не е вест.

Изненадващото е, че не се постара  поне да измисли нова операция и клюка. Вместо това изтупа от праха лъжите на Кирил Петков от предходната година, че депутатът от Движение за права и свободи бил „ свързван “ с компании, получили над 500 млн. лв. от ББР. Твърдение, което освен не се основава на каквито и да било действителни обстоятелства, само че беше и публично опровергано.

Първо от сегашния изпълнителен шеф на ББР Цанко Арабаджиев, а по-късно и от ръководителя на Надзорния съвет Валентин Михов. Но в обезверения си опит да бранят персоналната касичка на кръга „ Капитал “, в каквато бе превърната банката през последната близо година и половина, от Политическа партия очевидно са не запомнили това. С което действително изпаднаха в неуместната обстановка хем да се самоопровергаят, хем да разобличат актуалните управници на ББР като партийни назначения, изпълняващи съответни политически задания.

Ако се чудите чии, задоволително е да кажем няколко обстоятелството. При това напълно действителни и елементарно проверими за разлика от опорките, популяризирани от Политическа партия. Първо - и Арабаджиев, и Валентин Михов са все хора, чиито биографии са тежко свързани с кръга „ Капитал “. Михов прочее е и брат на ректора на сингапурския клон на INSEAD и фамилен учител на фамилия Прокопиеви – Илиян Михов.

Второ - откогато отпред на ББР е въпросното управление, работата на трезора бе безусловно блокирана от всеобща чистка, подменила голяма част от чиновниците на банката с назначения, направени от „ смяната “. И трето, само че не и последно по значимост – измененията в устава на банката, направени през последната година и половина, безусловно следваха насоките, задавани от Прокопиев. Ако не вярвате, просто погледнете изявлението му от май 2021 година, обещано малко след назначението на служебния кабинет, стопански министър в който бе Кирил Петков. Елементарната инспекция демонстрира, че главните насоки, заложени от Прокопиев във въпросното изявление, са били осъществени от Петков броени дни по-късно с промени в устава.

Това са все обстоятелства, които няма по какъв начин да бъдат заличени. Въпреки всички напъни на удавилата се в личното си безсрамие Политическа партия да ги прикрие с претоплени остарели неистини.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР