Социологическите проучвания отново сочат ГЕРБ като победител на предстоящите избори

...
Социологическите проучвания отново сочат ГЕРБ като победител на предстоящите избори
Коментари Харесай

ГЕРБ между отчаянието от изолацията и надеждата от изборната умора

Социологическите изследвания още веднъж сочат ГЕРБ като победител на идните избори - позиция, която партията на Бойко Борисов непроменяемо заема след всеки парламентарен избор от 2009 година до момента. Това, че през юли т.г. беше изпреварена с малко от " ИТН " на Слави Трифонов, е по-скоро изключението, което потвърждава правилото. В изборния маратон на 2021 година обаче се открои и политическата изолираност, в която ГЕРБ е изпаднала след 12-те години на власт. Представяме ви мненията на двама политолози по какъв начин могат да се развият процесите в партията след третите подред избори за годината. Борисов слага партията си в изолираност Калоян Велчев, политолог, пред " Капитал "
За да бъде допустимо ръководство сред ГЕРБ и Движение за права и свободи, чисто официално е нужно болшинство в Народното събрание от 121 гласа, в случай че няма игра с кворума. Към момента това наподобява изцяло невероятно. При положителни изборни резултати и на двете празненство те дружно ще управляват не повече от 100 места в Народно събрание. За да образуват каквото и да е ръководство, ще им е нужна поддръжката на трета партия, а все още нито една политическа мощ с шансове за бъдещия парламент не дава сходни поръчки. Към формалните критерии е редно да прибавим и един доста по-голям фактор, а точно публичните настройки. В последната година и половина Движение за права и свободи и ГЕРБ получиха доста тежки имиджови вреди и все още ми се коства, че едно ръководство сред тези две политически сили е изцяло недопустимо за обществото. Още повече с министър председател Борисов. Тежката изолираност, в която и двете партии се озоваха, прави сходна догадка нереалистична. Поне не и след тези избори.

От друга страна обаче, послания за вероятни диалози с " ГЕРБ без Борисов " за промени в конституцията (но не и за коалиция или мнозинство), както и изискването за " промяна на основния прокурор незабавно и наказание на всички, които са крали през последните 12 години ", сложено от " Продължаваме промяната ", са значими за вярното действие на политическата система - в последна сметка политика се прави посредством разговор. И де факто подканват партия ГЕРБ да реши въпроса с водачеството си. С Борисов отпред ГЕРБ е обречена на изолираност. Но времето за дейности от подобен порядък обаче наподобява отминало. Борисов имаше шанса да подаде оставка в хода на митингите от 2020 година и да напусне политическата сцена с достолепие. Вместо това той остави всички подозрения за неговите дейности като министър председател да тегнат над обществото и по този метод го раздели трагично.

Не е загадка, че и ГЕРБ без харизмата на Борисов не би могъл да се реализира като политически план. Но тези времена окончателно отминаха и в този момент той стартира да тежи на личната си партия и е спънка за нейните преговорни позиции. Не считам, че ГЕРБ ще изчезне след Борисов, само че и лидерските партии в България не са се потвърдили като дълготрайни политически фактори.
Тези изборни цикли са като пералня за ГЕРБ Първан Симеонов, " Галъп интернешънъл ", пред " Свободна Европа "
Стандартна обстановка от няколко години насам е, че против ГЕРБ генерално е по-голямата част от българското общество, нещо като 50%, 60%, 70% даже от всички гласоподаватели против 20-30%. Социологическите изследвания досега демонстрират картината измежду евентуалните гласуващи и в нея ГЕРБ още веднъж е в обсадено състояние. Само че тези останали проценти са разграничени сред няколко политически течения, които в последните години постоянно са заставали против Борисов, само че техният огромен проблем беше, че не бяха обединени. Обединиха се пробно за пръв път на втория тур от изборите за кмет на София зад кандидатурата на Мая Манолова през 2019 година, която замалко не завоюва. До ден сегашен е забавно по какъв начин тя не завоюва. После се сплотиха доста мощно на митингите през 2020 година

Но е значимо да имате поради, че тези изборни цикли, които претърпяваме, са като пералня. След всяко завъртане имиджът на ГЕРБ излиза малко по-чист. И щампата " смяна против статукво " на тениската малко по малко се отмива. И никак не е изключено в този момент една част от хората да изберат смяна, само че с една доза " непоклатимост ". Това дава отговор на въпроса " за какво отново ГЕРБ изпъква ". Коректно е да признаем, че има известно връщане на махалото към това, което ГЕРБ в последно време избира да назовава " систематични партии ". И ГЕРБ си покачва малко цената, и Движение за права и свободи, а Българска социалистическа партия се оказа на едно от най-ценните места на картата, тъй като от нея ще зависи дали везните ще се наклонят към " статукво " или към " смяна ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Транспорт 2 Транспорт 3 Политика 1 Транспорт 2 Политика 3 Седмицата 1 Транспорт 2 Енергетика 3 Транспорт Социологическите изследвания още веднъж сочат ГЕРБ като победител на идните избори - позиция, която партията на Бойко Борисов непроменяемо заема след всеки парламентарен избор от 2009 година до момента. Това, че през юли т.г. беше изпреварена с малко от " ИТН " на Слави Трифонов, е по-скоро изключението, което потвърждава правилото. В изборния маратон на 2021 година обаче се открои и политическата изолираност, в която ГЕРБ е изпаднала след 12-те години на власт. Представяме ви мненията на двама политолози по какъв начин могат да се развият процесите в партията след третите подред избори за годината. Борисов слага партията си в изолираност Калоян Велчев, политолог, пред " Капитал " Благодарим Ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР