Социално-икономически план за спасяване на летния сезон ще предложи на

...
Социално-икономически план за спасяване на летния сезон ще предложи на
Коментари Харесай

Искат 250 млн. за спасение на туристическия сезон

Социално-икономически проект за избавяне на летния сезон ще предложи на страната туристическият отрасъл. Това заяви изпълнителният шеф на Националния ръб по туризма Полина Карастоянова пред Nova.

Според проекта, страната би трябвало да даде дотация от 250 млн. лева под формата на ваучери за хотелиерите и туроператорите, а в държавния бюджет ще бъдат импортирани 1.2 милиарда лева, което е към 1% от брутния вътрешен артикул на страната. Чрез преразпределено през налозите тази инвестиция ще върне директно на хазната 500 млн. лева Планът ще бъде възложен на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов на следващия ден.

Ваучерите за туристически пътувания са една от главните ограничения, които бордът предлага на държавното управление за справяне със обстановката - посредством тях ще бъдат подтиквани туроператорите, хотелиерите и българските жители, защото тазгодишният фокус ще бъде подложен точно върху вътрешния пазар.

По думите на Карастоянова бордът към този момент е провел среща с Националния действен щаб за битка с ковид, с цел да изготви времева рамка за последователното отваряне на сезона и връщането към естествена икономическа интензивност. Браншът има подготвеност да направи първите стъпки за отваряне на сезона както от 15 юни, по този начин и от 1 юли.

Според Карастоянова тази година факторът сигурност и сигурност ще бъде най-съществен за туристите. Според борда обаче правенето на така наречен „ здравен паспорт “ е „ изрично неработеща мярка “.

„ Не одобряваме сходна мярка да важи за непознатите туристи, които идват у нас. Това би означавало да се работи с документи, които нямат легитимност от позиция на европейското и националното право ", добави още тя.

Министърът на туризма на Гърция Харис Теохарис разгласи, че се обмисля въвеждането на тази мярка за летния сезон. Предвижда се всеки европейски жител, който желае да посети Гърция, да е длъжен да си направи тест за ковид в страната, от която идва. Резултатите би трябвало да се впишат във въпросния паспорт, който да се покаже на границата от пасажера преди той да се качи на аероплан или друго транспортно средство.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР