Социалният министър Георги Гьоков съобщи, че има сериозен натиск от

...
Социалният министър Георги Гьоков съобщи, че има сериозен натиск от
Коментари Харесай

Министър Гьоков: Работодателите искат нов дизайн на мярката ...

Социалният министър Георги Гьоков заяви, че има сериозен напън от страна на работодателските организации за смяна на изискванията за разпределяне на средства за компаниите по мярката 60/40. Коментарът си той направи в отговор на парламентарен въпрос от страна на Деница Сачева от ГЕРБ, която бе безапелационна, че с помощта на въведената от предходното ръководство мярка, по време на пандемията са непокътнати 300 000 работни места. От думите на Гьоков стана ясно, че се водят диалози с работодателските организации и следва промяня, която ще се разисква на Тристранен съвет.

Мярката 60/40 може да бъде удължена до края на юни , от страна на работодателските организации има сериозен напън за смяна на дизайна, водят се диалози с тях, следва разискване в Тристранката, само че изискванията за приемане на тези помощи минава през нотификация на Европейска комисия. Притеснявам се, че даже да се контракти в Тристранката, то ще се показва в понижаване на % на спада и няма да се можем да го нотифицираме пред Европейска комисия, с цел да влезе в юни месец в деяние ", разясни министърът. Той счита, че след юни още веднъж би трябвало да се мисли за нова смяна.

Другият въпрос - високите цени на тока Гьоков счита, че няма да се одобряват от Европейска комисия като претекст за смяна на мярката 60/40.

Министърът даде доклад и за активността на мярката.

Запазените места от 1 януари до 30 юни са 207 407, отпуснатите средства са 723 4 млн. лева С смяната от юли - условията за понижаване на приходите са диференцирани на 40% и 30%. През интервала юли - декември - заетите работни места са 150 926, средствата, които са отпуснати са 324 7 млн.лв.

Изчисленията демонстрират, че понижението е с 55%, а понижението в броя на непокътнатите работни места е 27%, по този начин се усъвършенства успеваемостта на мярката, понижава делът на предприятията с по-нисък приход, демонстрират данните на Национален статистически институт, уточни Гьоков.

Той сподели още, че е регистриран растеж на заетостта на 3-месечна база и спад на безработицата по отношение на февруари и март 2021, мярката продължава да се ползва и по данни на Национален статистически институт - Брутният вътрешен продукт се усилва с 4.6% по отношение на миналата година за първо тримесечие.

Най-засегнатите браншове са хотели, заведения за хранене, търговия на дребно, превоз, просвета, развлечения, преработваща индустрия. В тези сфери са подкрепени към 13 000 работодатели да запазят личния състав си и да продължат да работят.

По данни на Агенцията по заетостта към 10 януари 2022 година записаната безработица е 162 895 лица, а нивото е 4.96% - по отношение на същата дата 21 година броят е 229 225, понижението е с 67 030, което е 29.2%. Подкрепата продължава и през 2022 година, като е удължена до края на февруари тази година - съгласно предвижданията ще са нужни към 120 млн. лева,, ще се резервира заетостта на над 75 000 служащи.

След февруари при отчитане на епидемиологичната конюнктура и приемане на бюджета действието на мярката 60/40 би трябвало да бъде удължено, съобразено с краткотрайната рамка на Европейска комисия за държавни помощи, заключи Георги Гьоков.
Свързани вести НА ЖИВО Поискаха оставката на Гешев от трибуната на НС
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР