Социалните партньори, с изключение на КНСБ, подкрепиха принципно Проект на

...
Социалните партньори, с изключение на КНСБ, подкрепиха принципно Проект на
Коментари Харесай

Мария Габриел: Само КНСБ не подкрепи предложението за линията на бедност за 2024 г.

Социалните сътрудници, като се изключи КНСБ, поддържаха кардинално Проект на Постановление на Министерския съвет за установяване размера на линията на беднотия за страната за 2024 година Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел на брифингслед края на съвещанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество(НСТС), съобщи Българска телеграфна агенция.

НСТС поддържа препоръчаните планове на закони за изменение и допълнение на Закона за локалните налози и такси и Закона за акцизите и данъчните хранилища, осведоми още тя.

Останалите планове от пакета данъчни закони, надлежно Закон за изменение и допълнение на Закона за налог върху добавената стойност, Закон за изменение и допълнение на Закона за налог върху приходите на физическите лица, Закон за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане и Закон за допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, обществените сътрудници поддържаха част от ограниченията и възразиха против други, сподели също Габриел.

По думите на вицепремиера са направени редица оферти, които ще прегледа Министерство на финансите.

Като цяло има поддръжка за главните ограничения, които са свързани с повишение на събираемостта, уточни финансовият министър Асен Василев. Той добави, че има ограничения, които „ подлежат на прецизиране “, с цел да се избегне натоварването на бизнеса „ с спомагателни тежести в процеса на подаване на декларациите “.

Министър Василев разяснява ставката на Данък добавена стойност за ресторантьорския отрасъл. Още преди публикуването на данъчните закони ясно казахме, че залагаме връщането на 20-процентна ставка за ресторантьорите. По думите му единственият късмет да остане 9-процентната ставка е, в случай че има ограничения за изсветляване на сектора. Като такива ограничения той уточни въвеждане на минимални прагове на обезпечаване, „ които са по-високи от минималната работна заплата по длъжности “.Този диалог продължава, ще имаме срещи идната седмица, досега, до който пакетът данъчни закони не бъде импортиран в Народното събрание, което би трябвало да се случи до към 6 ноември, сподели той.

КТ „ Подкрепа “ поддържа по принцип препоръчаните промени, които целят изсветляване на стопанската система и по-добра събираемост, сподели Атанас Кацарчев, основен икономист на синдикалната организация.Подкрепихме по принцип и нарастването на линията на беднотия, само че тук считаме, че тя има опция да се актуализира, защото методиката работи с данни от преди три години и тя не регистрира действителностите към днешна дата, сподели той.Относно предлагането на финансовото министерство за приравняване на гражданските към трудовите контракти Кацарчев сподели, че това ощетява част от хората. Считаме, че там също би трябвало да се откри съответно решение, сподели Кацарчев.

Българска стопанска камара поддържа размера на линията на беднотия от 526 лева за 2024 година, защото нейното пресмятане се основава на механизъм, който приехме преди две години и е напълно съгласуван с разпоредбите на Европейския съюз, сподели Станислав Попдончев от Българската стопанска камара (БСК).

По-рано по време на полемиката представители на работодателските организации и синдикатите показаха запаси към предлагането на Министерството на финансирате за въвеждането на финансов тласък за жители, които подадат информация по отношение на „ укрити и/или недекларирани облагаеми покупко-продажби, приходи, облаги и имущества “. Идеята е залегнала в плана на Закон за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).Добрин Иванов уточни, че Асоциацията на индустриални капитал в България (АИКБ) не поддържа предлагането. Смятаме, че сходна мярка е мъчно използвана в българските условия, сподели той. Иванов уточни, че Националната организация по приходите няма потенциал за инспекция на всички сигнали по отношение на нередности.

От БСК означиха, че липсва разбор за успеваемостта на препоръчаната мярка. Ако този тласък бъде въведен, следва да има отбрана за лицата, против които се подават сигнали, смятат от организацията. Тази мярка би имала отрицателен резултат за бизнеса и евентуални изкривявания в връзките сред съперниците, показаха мнение от Конфедерацията на работодателите и индустриалните в България (КРИБ).

От Съюза за стопанска самодейност (ССИ) показаха, че приветстват самодейностите за повишение на събираемостта на налозите. От организацията имат подозрения по отношение на успеваемостта на тази мярка. От КРИБ показаха, че в предоставеното документално мнение са изразили своите запаси за предлагането.

Синдикалните организации КНСБ и КТ „ Подкрепа “ не поддържаха направените оферти в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР