Сотир Цацаров отново ще е прокурор във Върховна касационна прокуратура

...
Сотир Цацаров отново ще е прокурор във Върховна касационна прокуратура
Коментари Харесай

Цацаров отново ще е прокурор във ВКП, която го проверява

Сотир Цацаров още веднъж ще е прокурор във Върховна касационна прокуратура - в органа, който ще ревизира работата му като началник на КПКОНПИ.

Връщането му като прокурор е гласувано единомислещо на съвещание на Прокрорската гилдия на Висш съдебен съвет през днешния ден. На него е докладвано, че е постъпила молба от Цацаров да бъде възобновен като магистрат. Това е негово законно право, а възобновяване му на прокурорското място ще е от датата на освобождението му от КПКОНПИ.

В молбата Цацаров показва, че на 18 декември 2019 година е освободен като прокурор, (считано от 20 декември с.г.), тъй като е определен за ръководител на КПКОПИ. До този миг е бил " прокурор във ВКП, с сан - прокурор във ВКП и ВАП ", който е допустимо най-високият.
Кирил Петков: Името на Иван Демерджиев не е обсъждано за началник на КПКОНПИ
Името на Иван Демерджиев не е обсъждано за началник на КПКОНПИ. Това зави министър председателят Кирил Петков. " Харесвам професионалните качества на Ива...
Прочети повече
Цацаров е прецизирал, че на 17 януари т.г. е подал оставка като ръководител на КПКОНПИ. Очаква се тази седмица Народното събрание да я гласоподава.

Председателят на Комисията за атестирането и състезанията Огнян Дамянов изясни, че правното съображение е в член 10, алинея 6 от Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество. Разпоредбата гласи: „ След приключване на мандата на Комисията или при предварително преустановяване на правното отношение на съображение член 11, алинея 1, т. 2 член на Комисията, заемал длъжността арбитър, прокурор или следовател, се възвръща на заеманата служба преди избора, като времето, през което е бил член на Комисията, се зачита за стаж по член 164, алинея 1 – 7 от Закона за правосъдната власт “, написа Lex.bg.

На 13 януари Сотир Цацаров разгласи, че желае да бъде освободен от 1 март, когато би трябвало да внесе годишния доклад на антикорупционната комисия. Тогава щял да разгласи и претекстовете си за напускането. На идващия ден обаче ДАНС му лиши позволява до класифицирана информация. Премиерът Петков изясни, че това е станало, тъй като Цацаров не е минал така наречен тест за надеждност, обвързван с потреблението на класифицирана информация не по предопределение.

Цацаров отговори, че отнемането на достъпа му до класифицирана информация е плод на напън от Петков и е персонално възмездие на вътрешния министър Бойко Рашков, а мотивът е „ ЦУМгейт “. Според Цацаров инспекцията на ДАНС е почнала след сигнал, че по време на срещата със Сашо Дончев през 2017 година, известна като „ ЦУМ гейт “, той е изнесъл класифицирана информация.
Сотир Цацаров е подал оставката си
Председателят на Комисията за попречване на спора на ползи и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ) Сотир...
Прочети повече
Още по тематиката: Прокуратурата към този момент ревизира Сотир Цацаров



 

 

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР