Сондата на Европейската космическа агенция Джус (съкратено от Jupiter Icy

...
Сондата на Европейската космическа агенция Джус (съкратено от Jupiter Icy
Коментари Харесай

Космическата сонда Джус ще търси живот и вода край Юпитер

Сондата на Европейската галактическа организация " Джус " (съкратено от Jupiter Icy Moon Explorer) ще се насочи към космоса, с цел да изследва Юпитер и неговите спътници Калисто, Европа и Ганимед. Това ще стане на 13 април 2023 година. Мисията ще се опита и да откри отговор на въпроса дали на галактическия колос и трите му луни съществуват или са съществували подобаващи условия за живот, написа " Франкфуртер Рундшау ".

" Джус " ще следи в дълбочина комплицираната магнитна, радиационна и плазмена среда на Юпитер и нейното взаимоотношение с луните, изучавайки системата на Юпитер като архетип за системите на газовите колоси във Вселената ", осведоми уеб сайтът на Европейската галактическа организация. Сондата ще бъде изстреляна от европейския космодрум в град Куру, Френска Гвиана. Мисията се реализира под управлението на Европейската галактическа организация, а другите участници са американската НАСА, японската ДЖАКСА и Израелската галактическа организация. Това и е първата огромна задача от програмата " Космическа визия ".

Защо луната Ганимед е най-интересна?

Юпитер е най-голямата планета в Слънчевата система и към момента крие доста загадки. Луните са единствено един от аспектите, които го вършат толкоз трогателен. Предполага се, че три от тях имат океани под ледените си обвивки. Именно поради това " Джус " ще посети Калисто, Европа и Ганимед. Тази луна е най-голямата в Слънчевата система и е единствената със значимо магнитно поле. Сондата ще изследва както него, по този начин и океана, и леда, както и взаимоотношението на луната с Юпитер. В рамките на този развой сондата ще се приближи на минимум 400 км от повърхността на Ганимед.

Предвидено е " Джус " да доближи първата си цел - Юпитер - през юли 2031-а година след няколко прелитания над други планети. Космическият уред ще обикаля край газовия колос до ноември 2034-а, като неколкократно ще прави прелитания и към трите му най-големи луни. През декември 2034-а година  " Джус " ще напусне Юпитер, с цел да навлезе в орбитата към Ганимед.

Сблъсъкът с Ганимед

Изследването на най-голямата луна на Юпитер е планувано да продължи до септември 2035-а. След това е планувано " Джус " да се разбие в Ганимед. Това обаче няма да се случи, в случай че се окаже, че там има живот. Космическият уред няма да бъде стерилизиран преди полета и затова може да " носи със себе си минимално количество спори от Земята ", показва европейската организация. Сондата не би трябвало да се удря в небесно тяло, на което се счита, че може да има живот (като да вземем за пример луната на Юпитер Европа). Причината е, че заплахата да бъде повлияно на този живот е прекомерно огромна.

" Джус " ще бъде оборудван с 10 специфични инструмента, написа още " Франкфуртер Рундшау ". Соларни панели ще доставят галактическия транспортен съд с сила в регион, в който слънчевата светлина е 25 пъти по-слаба, в сравнение с Земята. Друго предизвикателство са високата радиация и огромните температурни разлики при пътуването до Юпитер. В покрайнините на Венера " Джус " ще би трябвало да може да издържи 250 градуса по Целзий, а на Юпитер температурата е минус 230 градуса по Целзий. Нов вид изолираност би трябвало да подсигурява, че галактическата сонда постоянно ще поддържа постоянна температура.

Вижте и тази изложба на Дъждовни води: 

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР