Сон Дунг – най-голямата пещера в света. Сон Дунг е

...
Сон Дунг – най-голямата пещера в света. Сон Дунг е
Коментари Харесай

Сон Дунг – най-голямата пещера в света

Сон Дунг – най-голямата пещера в света . Сон Дунг е пещера в Централен Виетнам, която все още носи купата на най-голямата пещера в света.Намира се в сърцето на националния парк “Фонг На Ке Банг ” в провинция Куанг Бин, покрай границата сред Виетнам и Лаос. Размерите й доближават рекордни равнища – височината е 200 метра, ширината е 150 метра, а дължината е повече от 5 километра . Общият размер на неповторимата групировка е 38,5 милиона кубически метра. Освен най-голяма, Сон Дунг е и една от най-красивите пещери.

Дълбоко в джунглата входът на пещерата е открит за първи път от локален гражданин на име Хо Хан през 1991 година, само че ревът на водата, стичаща се оттова, и стръмното втурване, не му разрешават да я изследва от вътрешната страна. Едва през 2009 година група английски учени, водени от Хауърд Лимбърт, съумяват да проучат сполучливо Сон Дунг, след което е оповестено формалното разкриване на пещерата.

„ Hang Sơn Đoòng “  значи “пещера на планинската река “. Има бързо течаща подземна река, която наводнява елементи от Сон Дунг по време на дъждовния сезон. Освен това има своя джунгла, климат и даже същински облаци, които се образуват заради огромната температурна разлика. Двата големи „ прозореца “ на гигантската подземна празнина разрешават на светлината да влиза в доста елементи от нея, създавайки буйна джунгла с  дървета, които са високи до три метра.

В най-високата си част пещерата може да побере 40-етажен небостъргач, а в най-широката  има задоволително място, че да прелети Боинг 747.

Сон Дунг е известна освен с внушителните си размери, само че и с най-хубавите мостри на пещерни формирания на планетата. Тук можете да намерите забавни антични вкаменелости, сталактити и някои от най-високите сталагмити в света, които са с височина до 70 метра. Особено впечатляващо образувание е “Лапата на кучето ”. Също по този начин в пещерата има великански пещерни перли, които запълват варовиковите пластове.

Флората и фауната на Сон Дунг е находка за всеки академик. На територията на пещерата порастват доста редки растения, а неотдавна даже са открити редица нови скотски типове. Маймуни, прилепи и летящи лисици живеят в тази необикновена подземна джунгла.

Точната възраст на пещерата не е известна. Предполага се, че може да бъде от 2 до 6 милиона години. Стените са построени от разнообразни скали. Учените удостоверяват за съществуването на сталагмити, перли и вкаменелости, датиращи отпреди 300 000 години. Екскурзиите в Сон Дунг се правят само от виетнамската туристическа компания Oxalis. Пътуванията лишават към седмица.

Първата туристическа група отпътува на екскурзия до Сон Дунг при започване на август 2013 година За да се влезе в атракциона, трябва  да се употребява въже, с което се слиза на 80 м подземен. Туристите разполагат лагери там, прекарвайки време в лабиринтите на подземна пещера или седнали комфортно до огъня. Цената на такова развлечение е към 3500 $. От септември до март достъпът до пещерата е затворен, защото настава дъждовният сезон.

Най-голямата пещера в света притегля вниманието и на доста телевизионни и кино компании като BBC, National Geographic, както и известни японски и бразилски екипи.

Целият парк е под отбраната на ЮНЕСКО, поради своето неповторимо биологично многообразие.

Снимки: iStock

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР