Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че

...
Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че
Коментари Харесай

Почина поетът, преводач и литературен критик Владимир Трендафилов

Софийският университет "Св. Климент Охридски " с надълбоко огорчение оповестява, че на 8 май 2019 година ни напусна проф. доктор Владимир Андреев Трендафилов - дълготраен учител във Факултета по типичен и нови филологии, в катедрата "Англицистика и американистика " на СУ.

Поклонението ще се състои на 10 май от 14.00 ч. в църквата "Св. Георги ".

Проф. Владимир Трендафилов е роден през 1955 година във Варна. През 1981 година приключва специалността "Английска лингвистика " в Софийския университет. От 1981 до 1983 година работи като редактор в издателството "Народна просвета ". От 1983 до 2001 година е постоянен учител по стилистика и превод в катедрата "Англицистика и американистика ". Води магистърски курсове по модерна британска лирика и литературна антропология. През 1990 година и 1995 година специализира в университетите в Лийдс и Улвърхамптън, Англия. През 1996 година пази докторат на тематика "Актуалната българска рецепция на Англия, англичанина и британската мисъл през 19-и и началото на 20-и век ". През 2000 година е Фулбрайтов стипендиант в Чикагския университет, Съединени американски щати.

От 2001 до 2004 година Владимир Трендафилов работи като езиков управител в "Български текст " и е изпълнителен шеф на издателството "Апострофи ". През 2004-2006 година е гост-преподавател по британска литература в Югозападния университет "Неофит Рилски ". През 2006 година се хабилитира като постоянен доцент на Югозападния университет с хабилитационния труд "Дебютът Дикенс: начална рецепция на британския създател и на творчеството му в България ". През 2011 година е определен за постоянен професор на същия университет. Води обзорен лекционен курс по британска литература, както и магистърски курсове по литература и превод.

През 2013 година Владимир Трендафилов печели конкурс за професор по британска литература в катедрата "Англицистика и американистика " на Софийския университет с труда си "Рецепцията на Чарлс Дикенс в България ". Води лекционни курсове по викторианска литература и по литературата на постмодернизма, както и голям брой магистърски курсове в стратегиите на катедрата.

Проф. Трендафилов е създател на седем книги и на повече от 150 изявления в научната и известната периодика. Съставител е /в съавторство/ и на два научни сборника. Той е одобрен ценител, интерпретатор и популяризатор на англоезичната литература, както и незабравим преводач и стихотворец. Принос към българската просвета са неговите претворявания на Уилям Бътлър Йейтс, Силвия Плат и Тед Хюз. Той остави скъп влог в нея със своя многостранен гений, осведоменост и преподавателски качества, показват от СУ. И допълват, че академичната общественост загуби обичан сътрудник, учител и другар, който ще остане в спомените със своя престиж, усърдие и осведоменост.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР