Софийският градски съд осъди лидера на НФСБ и бивш вицепремиер

...
Софийският градски съд осъди лидера на НФСБ и бивш вицепремиер
Коментари Харесай

Валери Симеонов плаща по 8 бона на Хекимян и Венелин Петков

Софийският градски съд осъди водача на НФСБ и някогашен вицепремиер Валери Симеонов за клюка против публицисти. Делото против него бе заведено от журналиста и водещ на утринния блок в бТВ Антон Хекимян и Венелин Петков, някогашен началник на " Новини, настоящи излъчвания и спорт ", поради изявление на Валери Симеонов пред публичната телевизия, в което той афишира Хекимян и Петков в корупция.

През февруари 2020 година водещата тематика в медиите беше делото против Васил Божков, неговото бягство в Дубай и одържавяването на лотарийния му бизнес. Водещ политически представител на ръководещата коалиция против Божков и лотарията му беше точно Валери Симеонов, а бТВ бе телевизия с остра позиция към ръководството на кабинета " Борисов 3 ", припомня " Медиапул ", съобщавайки за неоправдателната присъда.

На 11 февруари 2020 година тогавашният народен представител от " Обединени патриоти " Валери Симеонов гостува в утринния блок по Българска национална телевизия. Водещата му задава въпроса дали може да излезе някой подкупен политик от абсурда, а Симеонов внезапно обръща тематиката към телевизионните водещи. Журналистиката от Българска национална телевизия го пита дали той знае за подкупен ефирен водещ в България, на който въпрос Симеонов отговоря с думите: " Ама в действителност ли не знаете? " Следва обяснението му: " Ето ви го един Антон Хекимян. Вижте, с имена приказвам. Ето ви го един Венелин Петков. Сега ме гледате и в погледа ви приказва: " Ма що казвате имена на мои сътрудници? "

Интервюто на Валери Симеонов получи сериозен отзив в останалите медии, а Венелин Петков и Антон Хекимян заведоха гражданско дело за непозволено увреждане против депутата. Пред съда Сименов оспорва изказванието, че е споделил по адрес на двамата, че са " корумпирани телевизионни водещи ". Той изяснява, че не е изричал към тях в действителност изказвания, а единствено своето персонално оценъчно мнение. Симеонов се базира на правото на независимост на изложение, която е предпазена от българската конституция и Европейската спогодба по правата на индивида.

Съдия Росен Димитров обаче счита, че водачът на НФСБ е наклеветил публицистите, като им е приписал закононарушението " корупция ". " За съда е безапелационен изводът, че с тези си изявления ответникът е приписал закононарушение на двамата публицисти, изразяващо се в това, че против персонална изгода или полза съзнателно не са дали публичност на подаден им от трето лице сигнал за осъществявани закононарушения и не са сезирали прокуратурата за тази информация. По делото няма доказателства, а и изказвания в такава тенденция, ищците да са приети за отговорни за осъществяване на корупционни дейности или производства в тази връзка ", се споделя в правосъдното решение.

Валери Симеонов е наказан да заплати по 8000 лева на всеки един от двамата публицисти. Решението може да се апелира пред апелативния съд. В момента Антон Хекимян е началник на новините на бТВ, а Венелин Петков бе отхвърлен от поста незабавно откакто малкия екран смени собствеността си.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР