Софийският градски съд определи домашен арест за съдията по футзал

...
Софийският градски съд определи домашен арест за съдията по футзал
Коментари Харесай

Съдът наложи домашен арест на съдията, обвинен в пране на пари от строежа на "Хемус"

Софийският градски съд дефинира домакински арест за съдията по футзал и някогашен данъчен чиновник Борислав Колев, който бе арестуван и упрекнат за пране на пари от градежа на автомагистрала " Хемус ". Решението на съда не е дефинитивно и може да бъде обжалвано на втора инстанция пред Софийския апелативен съд.

, посредством които непозволено са изтеглени над 53 млн. лева, отпуснати за строителството на ЛОТ 5 от автомагистрала " Хемус ", поради което прокуратурата изиска непрекъснат арест за Колев.

Неговият юрист Христо Ботев прикани съдът да не постанова никаква мярка за неотклонение или най-малко да не бъде задържане под стража.

" Не виждам какво закононарушение е осъществено ", сподели юрист Ботев и уточни, че по делото има само " разпити на едни хора, които настояват, че отишли в банката, взели пари и ги предали на Колев ".

Каква е била схемата, по която са източени парите, се разбра от решението на правосъдния състав, написа в детайли.

" Водно строителство " Благовград е сключило 5 контракта с държавната " Автомагистрали ", която получваше поръчките (инхаус), като два от договорите са за доставка на машинизация точно по сектор 5.На 22 май вследствие на рамков контракт на държавната компания, тя превежда задатък от 84 млн. лева на " Водно строитество " ЕАД. След това " Водно строителство " подписва с " Булстрой груп " контракт и са преведни част от милионите. От 2017 година насам " Водно строителство " въобще не е разполагало с нужния потенциал за осъществяване на публичните поръчки и употребила услугите на сдружението " Булстрой ", написа още изданието.

" Булстрой " от своя страна има контракти с още 5 други компании, които са били крайните реализатори на ЛОТ 5 от автомагистралата. Тези сдружения получвали суми пари по банковите си сметки. И точно те са на лица, с които реферът Колев е поддържал тесни контакти, стана известно по време на правосъдното съвещание.

Част от тях били регистрирани през 2019 и 2020 година с дейното присъединяване на Колев, който " убеждавал пълномощниците на тези сдружения да изготвят документи и да бъдат представители на тези сдружения ".

След това Колев е имал пълномощни, с които може да тегли от банкови клонове средствата с източник - държавта. Според юрист Христо Ботев обаче - положително или неприятно, заплащането на такива служащи по обектите постоянно в тази държва става на ръка. Колев е набирал и служащите за упоменатите компании, сподели бранителят.

Въпреки това съдът ясно акцентира, че компаниите очевидно не са имали никаква опция да извършват строителните действия, а даже на дати, в които сякаш са работили на обкта, някои от трудещите се били в чужбина.

Въпреки това Софийски градски съд се произнесе, че Колев не съставлява висока социална заплаха и няма риск да се укрие, а също така е татко на три дребни деца.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР