Софийският адвокатски съвет ще провери адвокат Петър Илиев заради становището

...
Софийският адвокатски съвет ще провери адвокат Петър Илиев заради становището
Коментари Харесай

Адвокатурата ще провери дали Петър Илиев е накърнил престижа на професията

Софийският адвокатски съвет ще ревизира юрист Петър Илиев поради мнението на Етичната комисия на Софийския университет, че е плагиатствал при написването на книгата си за компетенциите на Народното събрание през 2015 година

Това оповестиха за " Дневник " от Софийската адвокатска гилдия. " В Софийския адвокатски съвет е извършено разискване във връзка мнението на Етичната комисия на СУ по проблема с адв. Петър Илиев, както е огласено в медиите. Предвид данните в мнението следва да бъде осъществена инспекция в сходство с разпоредбите на Закона за адвокатурата и Етичния кодекс на юриста, която ще завърши с решение на Съвета ", е записано в отговора на адвокатурата на въпроси на " Дневник ".

Заради изводите на инспекцията на Етичната комисия на Софийския университет, ректорът на висшето учебно заведение предложи Илиев да бъде дисциплинарно уволнен. Петър Илиев обаче напусна университета преди с проблема да се занимае Юридическия факултет и по този начин предотврати произвеждане против себе си.

Според закона за адвокатурата измежду дисциплинарните нарушавания са и уронването на престижа и достолепието на специалността и нарушение на професионалната нравственос и морала. То може да бъде осъдено са порицание; санкция от една до осем минимални работни заплати; отнемане от право да бъде избиран в органите на адвокатурата за период от една до три години; отнемане от право да упражнява адвокатска специалност за период от 3 до 18 месеца; отнемане от право да упражнява адвокатска специалност за период до 5 години при наново нарушаване.

Наскоро в. писа, че и академичното бъдеще на Илиев, който преди време разгласи, че ще продължи политическата си активност, се е заплело в закона. Причината е, че Министерството на образованието и науката дава спорни тълкувания може ли махленски в плагиатство да продължи кариерата си в различен университет
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР