Софийските общински съветници от Демократична България“, които са опозиция на

...
Софийските общински съветници от Демократична България“, които са опозиция на
Коментари Харесай

Съмнителна общинска сделка роди скандал в СОС

Софийските общински съветници от „ Демократична България “, които са съпротива на ръководещата коалиция ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет, упрекнаха властта в София в рекет към страната поради натиска на държавното управление на Кирил Петков да отпусне на столицата финансова помощ за градския й превоз. В декларация, прочетена на днешната сесия на СОС, от Демократична България нарекоха „ подправена история “ изказванията на кмета Йорданка Фандъкова и на съпартийците й, че липсват пари за публичния транспорт и че това може да докара до разреждане на линии или даже до цялостното му прекъсване. Според общинарите от Демократична България властта в София изнудва кабинета „ да налива пари още и още пари в тази бездънна яма “. „ Това е една зле прикрита операция, сходна на историята с „ Топлофикация “-София – зле ръководено сдружение, което вместо да се модернизира, натрупа нови и нови задължения. И при двата случая лакмус се оказа високата цена на природния газ. Същият този природен газ, който ГЕРБ ту в очевидна коалиция с Вътрешна македонска революционна организация, ту в скрита с Движение за права и свободи, направиха всичко допустимо да ни го продава Русия...Пандемията, инфлацията и войната са опит да се прикрие действителната обстановка в градския превоз. Истината е следната – болшинството към Фандъкова няма никакво желание да запуши дупките, откъдето изтичат нашите пари “, се споделя в декларацията на ГЕРБ.

Като образец за неприятното ръководство на градския превоз в София от „ Демократична България “ показаха скорошна договорка на общинското сдружение „ Столичен автотранспорт “ за доставка на природен газ с частна компания, на която се заплаща и комисионна за услугата. Вчера вестник „ Капитал “ заяви, че до момента в който Фандъкова се е оплаквала от високата цена на газа, шефът на „ Столичен автотранспорт “ Слав Монов е сключил договорка на по-неизгодна цена, като е поел и анжажимент да заплати няколко милиона за " услугата " на особено определената за задачата компания " Микс газ груп ", в чието ръководство е съветският жител Андрей Владимирович Кристов.  Договорът с „ Микс газ груп “ за 45 млн. лева е подписан на 22 февруари - тъкмо два дни преди началото на войната на Русия в Украйна. Това се случва не с процедура по Закона за публичните поръчки, а с процедура за договаряне без предварителна покана. В същото време частният транспортьор " МТК гроуп ", който обслужва няколко линии от градския превоз, купува природния газ от " Булгаргаз ". Общинската компания се е договорила за 180 хиляди мВтч природен газ за 12 месеца, като цената ще бъде друга за всеки месец и ще зависи от междинната стойност на нидерландския хъб TTF. Освен това за всеки мегават час " Столичен електротранспорт " се е съгласил да заплаща по 7.50 евро комисиона. Това прави 1.35 млн. евро, или близо 2.7 млн. лева за целия контракт. В това съглашение и двата ценови параметъра са извънредно противоречиви и ощетяващи общината, обобщава " Капитал ". На първо място, избирайки " Микс газ груп ", общината се е отказала от доставките на " Булгаргаз ", чиито цени са доста по-ниски от показателя на TTF. Изчисленията са, че през март цената на природния газ на " Булгаргаз " е 120 лв/мвтч, само че " Столичен автотранспорт " го купува от медиатора на 260 лв/мвтч плюс 15 лв/мвтч комисиона. Така единствено за март са направени 2.5 млн. лв. спомагателни разноски.

От групата на „ Демократична България “ попитаха ГЕРБ какваеикономическаталогика„ Столиченавтотранспорт “ даизползвапосредникзапокупкатанагаззаавтобуситеси, докаточастнотодружество „ МТКГроуп “ купувадиректноот„ Булгаргаз “. “Защо трябватозипосредникдаполучиза „ услугатаси “ 2.7 млн. лева комисионназасроканадоговора, докатовсъщотовремевСОСвлизатдокладизануждатаотновииновизаемизаавтотранспорта, коитонесаподкрепениснитоеднафактура?Защообщинскотопредприятиепоклаузитенатозидоговорфактическисезадължавадаплащапочтидвойноповечезагаз, отколкотоакосигокупувадиректноот„ Булгаргаз “?, питат още от опозицията в Народното събрание на София.

От групата на ГЕРБ не пожелаха да разясняват в елементи договорката сред „ Столичен автотранспорт “ и „ Микс газ груп “. Вместо това шефът на СОС Георги Георгиев попита за какво се популяризират неистини във връзка с този контракт. „ Защо го четем като дявола евангелието? Защо се пропуща фактът, че са отправени две запитвания до „ Булгаргаз “ във връзка със закупуването на количествата? Защо се пропуща фактът, че договорката е подписана на стоковата борса в планувания от закона ред за сключването на такива покупко-продажби “, гласеше единственият коментар на Георгиев по въпроса. Обяснението на „ Столичен автотранспорт “ пък е, че като комерсиално сдружение то няма право да купува природен газ от контролирания пазар и е участник на свободния пазар на горива като всички останали търговски сдружения, добавя „ Дневник “. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР