Софийски градски съд пусна от ареста всички задържани от протеста

...
Софийски градски съд пусна от ареста всички задържани от протеста
Коментари Харесай

Съдът пусна задържаните на 2 септември

Софийски градски съд пусна от ареста всички арестувани от митинга на 2 септември.

Срещу 500 лева парична гаранция от ареста излиза Александър Иванов. Изменена бе мярката на Йордан Тумбарков от парична гаранция в размер на 500 лв. в подписка.

Освободени без мярка са Марио Николов, Кристиан Ангелов, Димитър Тодоров, Мартин Аксентиев, Никола Владимиров, Любомир Аксентиев. Евгений Иванов, който бе с парична гаранция 600 лева, постановена от Софийски областен съд, остава единствено с подписка.

Два състава на Софийски градски съд разгледаха на втора инстанция ограниченията за неотклонение на 9-ма обвинени. На първа инстанция Софийският областен съд остави двама от тях в ареста, защото им дефинира мярка „ задържане под стража “, един беше пуснат на независимост против 500 лева гаранция, различен – против 600 лева, а останалите – без мярка.

Според Софийски градски съд, против оставения в ареста от СРС Александър Иванов има доказателства за мятане на пиротехнически произведения против служители на реда – показания на полицай-очевидец, при задържането му по всички пръсти и по дланите му е имало сиво-синкав прахуляк, само че към момента няма резултати от експертизата. През ноември 2019 година Иванов е бил наказан на 6 месеца пробация, само че имал положителни характеристични данни и работи. Според съда, има обосновано съмнение за осъществяване на действието на 2 септември, само че няма действителна заплаха от осъществяване на друго закононарушение. В резултат мярката за неотклонение на Иванов бе променена от „ задържане под стража “ в парична гаранция от 500 лева с претекст, че действието не е с такава социална заплаха, която да постанова изолирането му от обществото.

Йордан Тумбарков, който бе с мярка за неотклонение 500 лева гаранция от СРС, обжалваше пред Софийски градски съд размера й. Висшистът с 2 деца сподели пред съда, че е бил задържан единствено тъй като защитил пред служителите на реда различен арестуван. Според прокуратурата обаче, той е метнал паве по служителите на реда и то счупило шлема на един от тях, за което има свидетелски показания. Софийски градски съд дефинира, че има обосновано съмнение за хулигански дейности на Тумбарков, само че степента на публичната му заплаха е ниска и промени мярката му за неотклонение в „ подписка “.

Обвиняемият Евгений Иванов, който беше с парична гаранция 600 лева от СРС, също към този момент е с „ подписка “.

Други 6-ма обвинени Софийски градски съд остави без никакви ограничения за неотклонение. Мотивът за това е, че няма доказателства за обосновано съмнение за осъществяване на закононарушение.

За Димитър Тодоров, Марио Николов, Кристиан Ангелов, Мартин Аксентиев, Никола Владимиров и Любомир Аксентиев съдът не даде религия на показанията на служител на реда, който твърди, че на 2 септември късно вечерта повече от 2 часа ги следил на площад „ Независимост “ по какъв начин хвърлят бомбички, стъклени бутилки и други движимости, гарнирано с псувни и хули. Съдът дефинира, че показанията на служителя на Министерство на вътрешните работи са общи и той не е описал съответните дейности на всеки от младежите и че при обиските у тях не били открити елементи от предметите за нахлуване. Като доказателства по делото не са приложени резултати от пробите от натривки на ръцете им, както и записи от камери.

Определенията са дефинитивни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР