Софийската митрополия публикува днес разпореждане за избягване на предпоставки за

...
Софийската митрополия публикува днес разпореждане за избягване на предпоставки за
Коментари Харесай

Храмовете остават отворени, сухо причастие за болните

Софийската митрополия разгласява през днешния ден предписание за отбягване на предпоставки за заразяване с ковид в храмовете на епархията.

В документа, подписан от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, се подрежда всички храмове на Софийска епархия да бъдат отворени и в тях да се правят избраните богослужения за времето на Великия пост. В разпореждането се упорства да се отслужват плануваните богослужения и да се причестяват искащите да одобряват св. Дарове. Посочва се да не бъде отказвано св. Причастие под претекст от боязън от заразяване с ковид. „ Светите секрети не могат да бъдат преносители на болест или каквато и да е болест, а са лекарство за телесно и душевно излекуване и здраве “.

Болните, които не могат да посещават храма, при предпочитание за св. Причастие да бъдат причестявани със изсъхнало св. Причастие, като се вземат съответните ограничения от свещенослужителите за това. В документа се упорства вярващите да съблюдават персонална хигиена и да заобикалят околните контакти, в храмовете да се поддържа непорочност, да се дезинфекцират подовете и църковният интериор. Препоръчва се болните да не посещават публичните богослужения, а да се молят в домовете си, с цел да не станат причина за заразяване на други вярващи.

Ръководството на Софийска епархия приканва свещениците да насочат „ усърдни молебствия към Всеподателя Бога, „ Който санкционира и милва, позволява заболявания за наше вразумление и лекува “, за излекуване и безвредно превъзмогване на това тестване. Цялото църковно осъществяване да усили своя нравствен героизъм в пост, молитва, бдение, изповед и сливане с Тялото и Кръвта Христови “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР