Софийската градска прокуратура (СГП) е внесла протест срещу присъдата на

...
Софийската градска прокуратура (СГП) е внесла протест срещу присъдата на
Коментари Харесай

Прокуратурата: Присъдата на Викторио Александров е в разрез с морала и ценностите на обществото

Софийската градска прокуратура (СГП) е внесла митинг против присъдата на Викторио Александров за убийството на приятелката му Дарина и щерка им Никол. По-рано Софийският градски съд го осъди на 20 година затвор.

Подсъдимият е приет за отговорен по всички обвинявания. За убийството на Дарина му е наложено наказване „ отнемане от независимост “ в размер на 15 година За убийството на Никол е наложено наказване от 20 година затвор, а за осъществената насила във връзка с таксиметров водач, за която е използвал мощ и опасност, е наложено наказване „ отнемане от независимост “ в размер на 1 година

На Викторио Александров е наложено едно общо най-тежко наказване – затвор за период от 20 година при първичен непоколебим режим. Причината е, че у нас при осъществяване на няколко закононарушения се лежи най-тежкото наказване, а не сбора от периодите на отнемане от независимост.

Според прокуратурата обаче присъдата е неправилна и незаконосъобразна. От там декларират, че доказателствата по досъдебното произвеждане недвусмислено сочат, че е осъществено съзнателно и невъзмутимо двойно ликвидиране.

Подсъдимият по специалност е охранител. За заемането на длъжността се изисква прекосяване на лицата през психически тест, като това събитие обуславя по-висока психическа резистентност.

Викторио Александров сполучливо е минал този тест, т.е. той е бил с добра психическа резистентност. СГП намира за неотносимо изнесеното от отбраната изказване, че той е бил подлаган на непрекъснат тормоз от фамилията на приятелката си, заради което е направил действието.

Подсъдимият е направил второто действие - убийството на личната му щерка, седем часа след първото ликвидиране. В този смисъл е имал е задоволително време да осмисли държанието си и да се съобщи на органите на реда.

Вместо това той се е разходил в парка, а след това е направил друго закононарушение - насила във връзка с таксиметровия водач с револвер. Впоследствие е лежащ да спи и при идването на органите на реда невъзмутимо е прострелял спящата си щерка, показват още от прокуратурата.

СГП намира, че по този начин постановената присъда е в прорез с публичните ползи, с морала и главните полезности на обществото. Тя се явява несъразмерно дребна и несправедлива предвид на осъществените закононарушения.

В митинга си СГП е поискала Софийският апелативен съд да промени наложената присъда и на подсъдимия да бъде наложено най-тежкото планувано в закона наказване - пожизнен затвор без право на подмяна.

След убийството на Никол и майка й беше стартирана процедура за смяна в Наказателния кодекс. Майката на Дарина и други пострадали събраха повече от 15 000 подписа с искане да се анулира съкратеното правосъдно разследване при такива тежки закононарушения.

Процедурата дава право при подобен развой причинителите да признават виновността си, одобряват всички обстоятелства, събрани от прокуратурата, и получават по лека присъда. Искането беше импортирано и гласувано в Народното събрание.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР