Софийската градска прокуратура официално внесе обвинителен акт срещу бившите министри

...
Софийската градска прокуратура официално внесе обвинителен акт срещу бившите министри
Коментари Харесай

Двама бивши министри отиват на съд заради продажбата на държавния дял в ЕВН

Софийската градска прокуратура публично внесе обвинителен акт против някогашните министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков.

Дянков и Трайков, които бяха част от първото държавно управление на ГЕРБ, ще дават отговор пред съда за нанасянето на големи вреди на страната чрез продажбата на държавния дял от едно от енергоразпределителните сдружения - ЕВН.

Дянков отхвърля да приказва пред медии поради майка си

Обвиниха Прокопиев за продажбата на ЕВН, той: Коледна честитка от Пеевски и Борисов

Според обвиняването през 2011г. тогавашният министър на енергетиката Трайков и вицепремиерът и министър на финансите Дянков са позволили вреди за над 20 000 000 лв. за страната при продажбата на 33% от акциите на сдружението осъществена сред май и декември.

Другите обвинени по делото са предприемачът и издател Иво Прокопиев, изпълнителният шеф на капиталовия медиатор "Булброкърс " Радослав Рачев, както и Любомир Евстатиев и Петър Василев.

Прокопиев е и съсобственик на "Булброкърс ".

Бизнесменът още при започване на годината дефинира изказванията на прокуратурата като "абсурдни " и "нелепи ".
 Симеон Дянков (ляво) и Трайчо Трайков по времето, когато бяха министри в кабинета Симеон Дянков (ляво) и Трайчо Трайков по времето, когато бяха министри в кабинета " Борисов " 1
Той е упрекнат, че е оказал помощ на Дянков в приватизацията, от която са се облагодетелствали и "Булброкърс ".

Разследващите настояват, че самата процедура по продажбата на акциите е била в началото компрометирана от Трайков.

От прокуратурата настояват, че цената на държавните дялове е била по-ниска от параметрите, заложени в Стратегията за приватизацията на енергоразпределителните сдружения от 2003 година.

Сигналът за хипотетичните нередности при продажбата на държавния дял от "ЕВН " беше импортиран от някогашния началник на Комисията за финансов контрол Стоян Мавродиев през 2013.

Трайков, Дянков и Прокопиев бяха оповестени за обвинени още при започване на тази година, само че едвам в този момент делото се внася в Софийския градски съд.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР