Софийската градска художествена галерия открива днес от 18.00 ч. последната

...
Софийската градска художествена галерия открива днес от 18.00 ч. последната
Коментари Харесай

Малкият човек на Румен Гашаров грейва ярко в СГХГ

Софийската градска художествена изложба открива през днешния ден от 18.00 ч. последната си галерия за 2022-ра – „ Бруто-нето “, която показва творчеството на известния художник Румен Гашаров, проследявайки измененията в живописния му почерк през годините. В обичаните сюжети на този ослепителен създател главно място заема дребният човек – тематика, която той поредно пази и до през днешния ден.  

Живописта, колажите, илюстрациите на Румен Гашаров за близо шест десетилетия креативен път са будили голям брой разногласия – за пристрастието му към труфя, за усета му към гротеската, за отношението му към всеобщата просвета и „ градския фолклор “, за смисъла на неговите образни послания. На напред във времето обаче постоянно е излизала концепцията на художника за индивида и за отношението му към предметите и средата: животът на предметите, които носят следата от човешкото, е това, което го интересува. В полето на ползите му са градските претекстове, фигуралните композиции, женските персонажи и натюрморти. В картините му участват движимости от бита, бродерии, ковьорчета, афиши, картички и други разновидности на попкултурата – включени като колажи напряко в живописта, ловко нарисувани и втъкани в ново единение. Творчеството на Гашаров продължава да интригува с иронията и особеното възприятие за комизъм, с богатата осведоменост, с наивизма, с посланията, които и през днешния ден се оказват настоящи.

В експозицията, която може да се види до 12 февруари 2023 година, са включени над 90 произведения, измежду които и знакови творби като „ Спирка по пътя “ (1966), „ Стрелбище “ II и III, „ Семейство “ (1967), „ Час пик “ (1979), „ Служебен прием “ (1984), „ Синият манекен “ (1986), „ Централна гара “ (1987), „ София – триптих “ (1989) и други За пръв път се демонстрират и част от рисунките на художника, разкриващи процеса на работа – от спонтанния миг на ентусиазъм, скициран небрежно, до прецизираните и добре премислени композиции.

Изложбата се провежда със съдействието на Националната изложба, НДК, Дома на хумора и сатирата “ – Габрово, редица градски художествени галерии в страната, частни сбирки. Тя е придружена от двуезичен албум „ Румен Гашаров. Бруто–нето “, осъществен с поддръжката на Министерството на културата. Куратори са Аделина Филева, Станислава Николова, Ана Топалова, а дизайнът е на Надежда Олег Ляхова.

Румен Гашаров е роден през 1936 година в Пловдив, само че по-голямата част от живота му минава в София. Той е измежду първите ученици на новосъздадената през 1951 година Художествена гимназия – дипломата му е първата, издадена от нея под №1. В Художествената академия през първите 2 години учи изобразяване при проф. Борис Митов, а от 3-ти курс – живопис в класа на проф. Илия Петров. Завършва с отличие през 1962 година През годините приготвя повече от 15 независими изложения у нас, в Чехия, Унгария, Германия, Англия и други и показва свои произведения в голям брой общи художествени експозиции в България и в чужбина. Носител е на редица влиятелни награди за своя принос в българското изкуство.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР