Софийската филхармония продължава да представя някои от най-добрите солисти и

...
Софийската филхармония продължава да представя някои от най-добрите солисти и
Коментари Харесай

Марио Хосен свири Моцарт в зала България

Софийската филхармония продължава да показва някои от най-хубавите солисти и диригенти в своя ексклузивен летен сезон. На 26 юли на сцената на зала " България " с Моцартова стратегия ще излязат цигуларя Марио Хосен и маестро Георги Димитров. Заедно с националния оркестър те ще показват две забележителни произведения на австрийския талант - Концерт за цигулка № 5 и Симфония № 29.

Концертът за цигулка и оркестър №5 „ Турски “ е последният и  евентуално най-предпочитан концерт, написан за този инструмент от Моцарт. Премиерата му се състояла в Залцбург през 1755.-а Днес той е в репертоара на всеки цигулар и е едно от наложителните творби на втория тур на световноизвестния конкурс „ Чайковски “.

Година преди написването на концерта, още веднъж в Залцбург, Моцарт довършва своята 29-та симфония. Впоследствие незнайно лице изтрива датата в ръкописа и музиколозите търсят помощта на криминалистите, с цел да прочетат изчезналия надпис благодарение на цветни филтри.
Симфонията е основана във време, в което към момента няма строги граници сред оркестровата и камерната музика и това може да се усети в нея. Както множеството му произведения тя има техническа трудност, изисканост и прочувствен заряд.
Георги Димитров е възпитаник на известния цигулков възпитател Розенберг. Завършва Българската държавна консерватория в София със специалности оркестрово диригентство при професор Влади Симеонов и цигулка – при професор Михаил Балкански. Специализира при Евгений Мравински и Арвид Янсонс в Санкт Петербург.

Дирижирал е всички български оркестри и е канен като гост-диригент в Русия, Румъния, Унгария, Германия, Италия, Полша, Чехия, Куба, Мексико, Испания, Швейцария и други. Бил е основен диригент и шеф на филхармониите в Пловдив и Русе.
Внушителният му репертоар включва симфонични творби, оперни заглавия, кантатно-ораториални произведения. Редовно организира майсторски класове по диригентство и журира в интернационалните състезания за диригенти.

Германският вестник „ Зюдкурир “ – Баден Вюртемберг, написа за него: „ Трябва да споменем българския гост-диригент Георги Димитров, който слага себе си и своето великолепно диригентство постоянно в работа на процъфтяващата под неговите ръце музика. С деликатни придвижвания той основава със своя „ инструмент ” – оркестъра, светове от звуци и потапя слушателите в едно нереално учудване ”…

Марио Хосен прави своя дебют като солист с оркестър на осем години. Получава образованието си в София, Виена и Париж. Солист с интернационална известност, Марио живее във Виена, само че концертира интензивно по света и преподава в България и чужбина. Хосен е солист на международни оркестри като Виенския симфоничен оркестър, Виенския камерен оркестър, Английския камерен оркестър, Academy St. Martin and the Fields, Филхармония Брукнер Линц, Кралската филхармония, Симфоничен оркестър " Чайковски " на Московското радио, Оркестър на Миланската Скала, Симфоничния оркестър на радио София и доста други Той е почетен професор по цигулка на Нов български университет и посетител професор в Япония, със забележителна преподавателска кариера и студенти – носители на едни от най-високите оценки от състезания и фестивали в Европа и Азия.

Носител е на доста влиятелни награди. Особена известност му носят осъществяванията на шестте концерта и 24-те капричии на Паганини и цигулковите сонати на Бетовен. Редактор и откривател на цялостното творчеството на Паганини за цигулка и оркестър за едно от най- старите музикални издателства в света " Musikverlag- Doblinger " Виена. Записва за италианската звукозаписна компания " Dymanic " международни министър председатели на творби на Паганини. 

Хосен концертира и прави записи със международни актьори, измежду които: Адриан Йотикер, Филип Бернолд, Жан Бернар Помие, Бруно Канино, Израел Инон, Милена Моллова, Владимир Федосеев. Основател и артистичен шеф на интернационалната академия и музикален фестивал “Орфеус ”, която се организира годишно във Виена. Хосен e почетен с влиятелната премия " София " за музика и с премията на ФМ класик радио за 2015 година. Той свири на цигулка “Гуаданини ” от 1749 година, която му е предоставена от Австрийската национална банка. Артист на Thomastik Infeld, Vienna и брандов дипломат на Пежо, България. Артистичен шеф на интернационалния музикален фестивал " Варненско лято ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР