Софийска градска прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт

...
Софийска градска прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт
Коментари Харесай

Румен Овчаров на съд по две обвинения за милиони

Софийска градска прокуратура внесе в Специализирания углавен съд обвинителен акт против Румен Овчаров за умишлена занемареност и за длъжностно закононарушение. 

Румен Овчаров е упрекнат за това, че в интервала от 09.06.2006 година до 18.07.2007 година в София, в качеството си на министър на стопанската система и енергетиката на Република България, орган упражняващ правата на страната в еднолично комерсиално сдружение със 100 % държавно присъединяване „ Мини Бобов дол " ЕАД гр. Бобов дол, макар отговорностите си, съзнателно не е упражнил задоволително надзор, вследствие на което са последвали обилни вреди за „ Мини Бобов дол " ЕАД в общ размер 8 940 231,47 лв., като закононарушението е в изключително огромни размери и съставлява изключително тежък случай. 

Второто обвиняване по отношение на Овчаров е по тази причина,че в интервала от 31.05.2006 година до 26.02.2007 година в гр. София, в качеството си на министър на стопанската система и енергетиката на Република България, орган упражняващ правата на страната в еднолично комерсиално сдружение със 100 % държавно присъединяване „ Мини Бобов дол " ЕАД гр. Бобов дол, при изискванията на продължавано закононарушение, е превишил властта си и е нарушил служебните си отговорности, за да набави за частно сдружение полза, изразяваща се в обезпечаване на опция за рандеман на подземни благосъстояния, изключителна държавна благосъстоятелност, и от това са настъпили немаловажни нездравословни последствия за „ Мини Бобов дол “ ЕАД и Българската страна, като казусът е изключително тежък. 

С обвинителния акт се инкриминират дейностите на Румен Овчаров по отношение на практикуване правата на страната във въгледобивното дружество „ Мини Бобов дол " ЕАД гр. Бобов дол.

В качеството му на министър на стопанската система и енергетиката Румен Овчаров бил осведомен с влошените финансови индикатори на сдружението, заради което направил промяна на Съвета на шефовете. Новоизбраният съвет на шефовете предложил три оздравителни проекта за сдружението, само че и трите били отхвърлени без претекстове от страна на министъра.

През пролетта на 2006 година към активността на сдружението показали инвеститорски интерес две частни компании.

Въпреки условието за осъществяване на търг при съществуване на повече от един претендент, Румен Овчаров дал позволение на „ Мини Бобов дол “ ЕАД да отдаде възмездно чартърен за период от 5 години на „ Ораново “ ЕООД активи, благосъстоятелност на „ Мини Бобов дол “ ЕАД, при изискванията на директно договаряне. 

Извършените две финансови инспекции от работни групи към министерство на стопанската система и енергетиката установили, че в резултат на подписания контракт за наем не били реализирани заложените цели и не било реализирано финансово излекуване на „ Мини Бобов дол “ ЕАД. Дружеството продължавало да работи на загуба и да натрупа отговорности, защото наемната цена даже не покривала амортизационните разноски.

Въпреки че бил осведомен с тези констатации, Румен Овчаров съзнателно не подхванал дейности за тяхното премахване. 

През този интервал Овчаров нарушил служебните си отговорности като позволил да се прави рандеман на подземни благосъстояния, изключителна държавна благосъстоятелност, без извършена процедура за даване на концесия от сдружението наемател, и от това са настъпили немаловажни нездравословни последствия за „ Мини Бобов дол “ ЕАД и Българската страна.

Спрямо Румен Овчаров е взета мярка за неотклонение „ подписка “. 

Ако бъде приет за отговорен той може да получи наказване за закононарушението по член 219, ал.4 вр. ал.3 вр. ал.2 от Наказателен кодекс отнемане от независимост от една до 10 години както и отнемане от право да се заема избрана държавна или социална служба и да се упражнява избрана специалност или активност.

За закононарушението по член 282, ал.3 вр. ал.2 вр. ал.1 вр. чл.26, ал.1 от Наказателен кодекс законодателят е планувал наказване отнемане то независимост от 3 до 10 години, както и отнемане от право да се заема избрана държавна или социална служба.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР