„Софийска градска прокуратура е повдигнала обвинения на кмета на община

...
„Софийска градска прокуратура е повдигнала обвинения на кмета на община
Коментари Харесай

Прокуратурата за акция кмет в Созопол и Златица: Политическа връзка няма

„ Софийска градска прокуратура е повдигнала обвинявания на кмета на община Златица за закононарушение длъжностно заграбване и за документно закононарушение. Повдигайки обвиняване ние считаме, че са налице задоволително доказателства за виновността на обвинената. Дали ще бъде наказана - ще реши съдът”. Това съобщи ръководителят на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова пред Нова телевизия по отношение на обвиняванията за злоупотреби с милиони левове на кметовете на Созопол и Златица.

„ Присвояването и в двата случая се показва в предписание със средства. Това предписание е не за кметовете на община Златица и община Созопол, а за компаниите които са направили така наречен ремонтни действия. Фирмите са посочени и на двамата обвинени. Парите са преведени за осъществени поправки действия ", съобщи Емилия Русинова.

"Парите са преведени за осъществени ремонтни действия, които в хода на следствието е открито, че или не са осъществени, в тази ситуация с община Златица, или са заплатени за действия, които към този момент са били осъществени. В случая с кмета на община Созопол са платени средства на компании, които се оказва, че са на обществено слаби лица. Установено е, че тези лица въобще не знаят да имат компании. Установено е, че тези компании не са имали нито чиновници, нито техника, с която да се извършат тези поправки. Парите са преведени по сметки на физически лица, макар че е написано името на компанията в платежните нареждания. В този случай парите са изтеглени на каса от обществено едва лице”, разяснява още Русинова.

Тя уточни още, че следенето на средствата стига до края. "В хода на следствието се поставят старания да се съберат всички вероятни доказателства. Едно от главните неща е да се откри връзката сред обвинените и тези компании. Считаме, че и в двата случая е открита такава връзка ", съобщи ръководителят на Софийска градска прокуратура.

По думите ѝ и в двата случая не става въпрос за никаква политическа връзка. „ Няма нищо общо с наближаващите избори. Това са тежки каузи, по които са осъществени голям брой процесуалноследствени дейности и доста тежки експертизи. След приключването на тези експертизи се доближава до обвинявания. Това се случва и към сегашния момент”, сподели още тя.

„ Не мисля, че има нещо общо с политическа акция. Вероятно тези дейности на прокуратурата ще се харесат на обществото. Аз не виждам и някакъв явен цвят на въпросните кметове. В единия случай цветът на кмета не е доста явен след всички тези години. Може би се числи към ръководещите. В другия случай - имаме кмет на опозицията ”, разяснява политологът Първан Симеонов.

„ Местната власт е подложена доста по-силно и по-директно на корупционен напън. Голяма част от тези общински съветници са представители на локалния бизнес. Когато се приемаше новия Антикорупционен закон, се оказа, че в случай че влязат в действие клаузите за спор на ползи, България ще остане без общински съветници. Голяма част от тях имат договорни връзки с общината. В дребните обитаеми места обвързаността е доста по-голяма”, съобщи Атанас Русев от Център за проучване на демокрацията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР