София. Заради Пеевски на парламента Магнитски“ не може да запорира

...
София. Заради Пеевски на парламента Магнитски“ не може да запорира
Коментари Харесай

Илхан Кючюк: Заради Пеевски на парламента „Магнитски“ не може да запорира сметката

София. Заради Пеевски на Народното събрание „ Магнитски “ не може да запорира сметката. Това сподели Илхан Кючюк, президент на АЛДЕ, евродепутат от „ Обнови Европа “/ДПС, в „ Беновска пита “, в седмичното обзорно политическо предаване „ Беновска пита “ в, във и по Радио К2 на 93.9MHz, оповестиха от екипа на предаването .



Илхан Кючюк съобщи позиции по следните тематики:

Спазват ли президентът Радев и Кирил Петков Конституцията?
Илхан Кючюк поздрави „ Радио К2 “ по случай рождения ден на медията и пожела: „ Да продължавате да давате позиция на всеки един български жител, което ви прави неповторими! “. Беновска подари на госта си Конституцията на Република България и изясни, че това е новият подарък на „ Радио К2 “ към политиците, като посланието е да бъдат виновни към бъдещето на България и да съблюдават главния закон. След това водещата пусна видео по какъв начин връчва Конституцията на президента Радев след балотажа на 14-ти ноември и на ръководителя на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков след първото съвещание на 47-то Народно заседание от 3-ти декември. Беновска попита: „ Ето, какво толкоз ужасно има в Конституцията, та президента Радев, „ героя на нашето време “, не я взе? “. Кючюк отговори, че в Конституцията няма нищо ужасно, това е главният закон, който би трябвало да се съблюдава от всеки един български жител. На въпроса дали Радев я съблюдава, президентът на АЛДЕ отговори, че сме станали очевидци на негови дейности, които навеждат на мисълта, че не я съблюдава. А държавните мъже би трябвало да бъдат главните пазители на Конституцията.
„ Обаче вторият „ воин на нашето време “, на който през вчерашния ден връчих Конституцията, Кирил Петков пък я взе и то с усмивка и си потегли с нея, свивайки си я на ролце в ръката! “, продължи Беновска. Кючюк отговори: „ Да се надяваме да я прочете, да я разбере, да я съблюдава! Самият факт, че я е взел, не значи, че ще я прочете и ще я съблюдава, имайки база за съпоставяне с предходни негови дейности все още, когато беше министър и по всичко проличава, че е престъпил Конституцията! “. Водещата напомни, че Конституционен съд към този момент се е произнесъл, че Конституцията е била нарушена, а на 15-ти декември ще се произнесе и прокуратурата. Кючюк съобщи: „ Очаквам някаква морална оценка за дейностите на Петков по този проблем, тъй като, в случай че имаш претенцията да бъдеш моралния представител на обществото, а критериите като честност, изчистена от корупция община водят до морални критерии, до морални изводи, той трябваше да направи своята морална оценка за личното си държание. Това най-малко беше моето очакване! “.

Защо Движение за права и свободи не съумя да активизира симпатизантите си, с цел да попречи за преизбирането на Румен Радев?
„ Защо Движение за права и свободи не успяхте да мобилизирате гласоподавателите си на втори тур по този начин, че да извършите заканата си Радев да не е втори мандат президент? “, попита Беновска. Илхан Кючюк отговори, че при първото избиране на Радев Движение за права и свободи е имало важен принос това да се случи. Сега държанието на Движението е било друго, издигнало е личен претендент, за което е била нужна голяма готовност, защото претендент е бил самият ръководител на партията. Резултатите са посочили, че този ход е бил сполучлив. На втори тур Движение за права и свободи е дало опция на симпатизантите си сами да преценяват кой претендент припознават – този, който въплъщава единството, ще работи за държавността и който ще съблюдава Конституцията. Това е бил профилът след съвещание на ЦОБ.
„ Обаче излезе по този начин, че вашият гласоподавател мобилира вота си за Мустафа Карадайъ, а след това е имало не мощна мотивация да се гласоподава против Румен Радев по вашите задоволително ясно декларирани планове Радев да не е втори мандат президент! “, продължи Беновска. Кючюк отговори: „ Избирателят на Движение за права и свободи гласоподава „ за “, той не гласоподава „ анти “, по тази причина разумно на първи тур поддържа Карадайъ и Михалова. А самият факт, че на втори тур не е дал своя вот, също дава политически сигнал. Ниската изборна интензивност, това, че Радев получи половин милион по-малко, спрямо предходните избори, значи, че българското общество е разтревожено от трендовете, които текат в него! “.

Преговорите за сформиране на държавно управление.
„ COVID-19 болести ли политиката? Как Ви наподобява новото Народно заседание, по какъв начин Ви наподобяват договарянията в някакъв си МОЛ, по какъв начин Ви наподобяват някакви мейли, среднощни срещи в централата на Българска социалистическа партия? “, попита Беновска. Илхан Кючюк отговори, че се съмнява, че това, което се приказва пред камерата, са същинските договаряния. Вероятно се водят и паралелни договаряния, тъй като това, което се приказва пред камерата, са просто едни положителни планове. Президентът на АЛДЕ сподели, че е наблюдавал диалозите по тематика външна политика и не е схванал каква ще бъде позицията на идващото болшинство във връзка с Северна Македония да вземем за пример. Изказан е бил демократичен мироглед, че България би трябвало да преразгледа позицията си, както и един по-консервативен. Но не е станала ясна позицията на бъдещото ръководещо болшинство. Кючюк добави: „ А другояче методът е новаторски и подобен би трябвало да бъде, дълги договаряния, да бъде обезпечена оптималната общност на това, което се случва, да бъде скрепено всичко с съдружно съглашение. Защото цяла Европа сега се ръководи от обединения. Аз знам по какъв начин протекоха договарянията сред трите партии в Германия. Там всичко е записано. Тоест не е задоволително просто да се приказва, а би трябвало да има резултат, който да бъде скрепен, показан, комуникиран! “.

Позицията на България към Северна Македония.
Беновска продължи: „ Но да Ви върна отново за позицията за Северна Македония, където сте докладчик, няма ли някакво раздвояване и при президента, и при новата вълна ръководещи, тъй като общественото говорене е едно, задкулисието друго, а явно напън от Европа и Америка има? “. Илхан Кючюк отговори, че натискът се ускорява тъкмо заради нашето раздвоено състояние. Ние не сме съумели да разбираем на интернационалните ни сътрудници каква е нашата позиция. Тръгнали сме с положителни планове да интегрираме района по време на българското председателство. Това е била добра стъпка, която е траяла с Берлинския развой и няколко други начинания. Така тематиката за Западните Балкани е била сложена на масата. След това обаче ние не сме съумели да разбираем добре нашите позиции, какво би трябвало да включва преговорната рамка и в този момент слушаме продължение на този роман и от президента. В стратегически проект Радев показва положителни планове, само че въпреки това има сгъстяване на тона, което усложнява както връзките ни със Северна Македония, по този начин и с сътрудниците ни от Европейски Съюз. Като цяло работата на българските дипломати по този въпрос не е по никакъв начин лесна.

Има ли напън за премахване на политици, които не споделят главните трендове в политиката на Брюксел?
„ А какво наблюдавате Вие, хем като президент на АЛДЕ, хем като политик с задоволително огромен опит – има ли европейска наклонност да бъдат отстранявани водачи, ръководещи на някои от страните, които не споделят някои аспекти от политиката на Европа, като да вземем за пример Курц в Австрия, Бабиш в Чехия, Борисов в България и може би Качински в Полша и Орбан в Унгария? “, попита Беновска. Кючюк отговори, че премахване може да стане от личните гласоподаватели на избори. Беновска продължи: „ Хайде малко да поговорим по аспекта за личните гласоподаватели, тъй като не е загадка, че ние по-рано се оплаквахме от съветско въздействие, в този момент се оплакваме от американско въздействие, тъй че вътрешната политика едва ли се прави извънредно чистоплътно и единствено от самата страна! “. Президентът на АЛДЕ отговори, че постоянно е имало отношение и от страна на други страни и това не е вест. Водещата попита дали има такава наклонност към изброените от нея имена и страни. Събеседникът ѝ отговори: „ Не бих споделил, че това е наклонност. По-скоро Европейски Съюз има кардинални позиции, които са ценностни. И когато са сложени под опасност полезностите на Европейски Съюз напълно обикновено е да се задействат и закрепените договорно принадлежности. Няма по какъв начин един Орбан да се възползва от европейската взаимност толкоз години, да споделя, че парите, които му дава немският и френският поданик способстват за развиването на унгарското общество и 12 години по-късно да каже – аз желая да потегли по нов път, който не е наложително да бъде в Европейски Съюз. Когато си част от една общественост споделяш триумфите, само че би трябвало да си подготвен да споделяш и неуспехите и компликациите на този Европейски Съюз. Всъщност огромната поука от Коронавирус пандемията беше, че Европейски Съюз няма да излезе от рецесията, в случай че работи самостоятелно, затворен в своите националистически разбирания. Точно противоположното, би трябвало метод, който да направи Европа мощна и възобновяване на Европейски Съюз да е по друг метод, не на база сбъркани стопански модели и софтуерно закъснение, а на база стратегически цели. Как, в случай че не сме единни и не вземаме решения бързо, можем да бъдем съответни на геополитическите действителности на 21-ви век? Тогава ще останем и с институционалното си схващане, и с политическите си дейности в 20-ти век, няма да можем да прескочим века. Как ще бъдем конкурентни на Китай, на Съединени американски щати, на други страни, които се развиват доста бързо, в случай че не си зададем верните въпроси и не намерим верните отговори! “.

Пандемията от COVID-19.
„ Но не може да не сте се замисляли, дясно настроената, консервативна и патриотична общественост в Европа дори употребява антиваксърска платформа, с цел да отбрани правата на личността и правата на нацията! “, продължи Беновска. Кючюк отговори, че е мислил по този въпрос, а в европейските общества сега има все по-малко независимост и сигурност. Това е класическа демократична алтернатива – независимост против сигурност. Евродепутатът изясни: „ Управлението на рецесията с Коронавирус беше сложено на две плоскости. От една страна беше науката, която обясняваше какъв брой е значимо да се имунизираме, а от другата страна беше COVID-а. В България казусът беше друг, ние допуснахме пробив в полето на науката, където публичната перцепция беше – и единият е доцент, и другият е доцент, и единият е професор, и другият е професор – на кого да имам вяра? От другата страна беше вирусът. Това не е ръководство на рецесия, това е мятане в пространството на разнообразни гледни точки, което няма нищо общо с плуралистичното схващане по един толкоз комплициран въпрос. виновността не е на медиите, че дават позиция на разнообразни представители, само че дотук го докарахме. Ние през днешния ден нямаме ръководство на рецесията, а общо говорене! “.

Ще излезе ли Движение за права и свободи с рекомендации към новата ръководеща коалиция?
„ Добре, и следователно вие имате един Хасан Адемов, дълготраен депутат, почитан, самичък по себе си доктор, ще излезете ли вие от Движение за права и свободи с ясна рекомендация, може и да не бъдете чути, към новата четворна коалиция по тематиките Коронавирус и обучение, свързвам ги, тъй като страните в рецесия нормално затварят кръчмите и обществените домове, а ние взехме, че затворихме учебните заведения и читалищата? “, попита Беновска. Кючюк отговори, че в действителност една Австрия да вземем за пример е затворила заведенията, само че нито за миг не си е разрешила да затваря детските градини и учебните заведения. Той продължи, че има в действителност трендове към понижаване на грамотността и това ще е проблем за демокрациите. Кючюк съобщи: „ Няма по какъв начин да си позволим да бъдем необразовани в едно общество, което от ден на ден се отваря към култура, което дава от ден на ден гледни точки за решаването на един или различен въпрос. Движение за права и свободи ще има отговори по основните въпроси, и по външнополитическите аспекти, ще подчертае затвърждаването на българския етнически модел, за това по какъв начин страните от Западните Балкани би трябвало да излязат от решение на двустранните си въпроси, като гледат към НАТО и Европейски Съюз. Движение за права и свободи ще има своите съответни отговори по обществената, енергийната и други рецесии, само че, с цел да създадем съответни оферти би трябвало да бъдем чути! “.
Илхан Кючюк съобщи, че Движение за права и свободи не отхвърля правото и в 47-то Народно заседание да има съпротива и ръководещи. Този, който е спечелил изборите, има стратегия и специалисти, ще ръководи, а останалите ще бъдат в съпротива. Това е обикновено за демокрацията. Движение за права и свободи обаче са призовавали през годините да бъде изработен проект за България, който да включва няколко съответни цели, които да ни придвижат по-напред в класациите на Европейски Съюз и да не бъдем на последно място. Да използваме по-добре европейските благоприятни условия. Защото сега множеството европейски страни се възползват от огромните благоприятни условия на бюджета на Европейски Съюз, а ние сме в застой и вършим трети подред избори.

Декарбонизацията.
Водещата съобщи, че Европейски Съюз дава отговор уклончиво на нашите претенции за периоди за затваряне на въглищните централи. Илхан Кючюк отговори: „ Нормално е да ни дава отговор уклончиво, тъй като Европа дава рамката, Европа задава световни цели, свързани с декарбонизацията на стопанската система. И всяка страна би трябвало да влезе в тази рамка. Но вътре има механизми, които дават независимост на националните страни. Европа към този момент не приказва за енергийна беднотия на жителите, тя приказва за енергийна беднотия на дребните и междинни предприятия. Европа подвигна границите, бариерите и даде опция на националните държавни управления да употребяват личните си благоприятни условия през европейската взаимност за стимулиране на дребния и междинния бизнес! “.

Ще се яви ли Движение за права и свободи на консултациите при президента Радев, които стартират в понеделник?
„ В понеделник би трябвало да отидете при президента Радев, ще отидете ли повторно при него, откакто имате ясни възражения? “, попита Беновска. Илхан Кючюк отговори, че не е разговарял с екипа, който би трябвало да отиде на консултациите, само че персоналното му мнение е, че би трябвало да се отиде. Беновска продължи: „ А имате ли изясненост какви въпроси ще поставите, тъй като очевидно Движение за права и свободи няма да е конструкторът на това държавно управление, само че може би в ролята на партия, която е повишила рейтинга в листата на влизащите в Народното събрание, в реда на нещата е да имате право да поставите условия към бъдещия кабинет? “. Събеседникът ѝ отговори, че сигурно Движение за права и свободи ще го направи в Народното събрание. Движение за права и свободи ще каже какво чака от идващото държавно управление, а на България сега е нужна на първо място политическа непоклатимост, мощна и градивна съпротива по главните въпроси, в това число и за постигането на стратегическите цели на страната в Европейски Съюз. Тези въпроси са участието ни в еврозоната и в „ Шенген “ и това не трябва да бъде подценявано, тъй като ще докара до нова степен на интеграцията ни в Европейски Съюз.

Има ли заплаха да бъдат запорирани сметките на Народното събрание, поради изплащането на заплатата на Делян Пеевски?
„ Вчера Движение за права и свободи поддържа за ръководител на Народното събрание представителя на „ Продължаваме промяната “, младия, приветлив към този момент правист Никола Минчев. Обаче през днешния ден той слага въпроса дали няма да бъдат запорирани сметките на Народното събрание, в случай, че депутат в него е депутатът от гражданската квота на Движение за права и свободи Делян Пеевски, който е под контрола на по този начин наречения закон „ Магнитски “, към този момент без някакви действителни последствия, с изключение на запорирани сметки, възбрана да пътува и по този начин нататък. Така че обяснете ми за какво подкрепихте Никола Минчев и второ – ще възникне ли някакво затруднение, което на база „ Магнитски “ да желаят от новото болшинство да отстранят Делян Пеевски? “, попита Беновска. Илхан Кючюк отговори, че Движение за права и свободи постоянно са считали, че първата политическа мощ би трябвало да носи отговорност за сформиране на държавно управление, а тази отговорност се показва посредством сформиране на болшинство в Народното събрание. Затова най-логично е партията, която е спечелила изборите, да дефинира ръководителя на Народното събрание. Противното би било погрешно и няма да способства за връзката сред политическите сили.
„ Но по какъв начин ще се оправите с възможното напрежение, тъй като някои медии под егидата на един един медиен олигарх, който вие постоянно споменавате, и самият ръководител на Народното събрание Минчев приказва, прави се апробация на обстановката, дали няма да се запорират сметките на Народното събрание поради Делян Пеевски? “, попита Беновска. Илхан Кючюк отговори, че не е чул какво а споделил Минчев, само че в случай че е позволил, че такова нещо може да се случи, това значи, че не познава механизма, по който работи американската администрация. Беновска цитира думите на Минчев – „ не съм мислил по какъв начин ще плащаме заплатата на Делян Пеевски, това е забавен въпрос “. Тя още веднъж акцентира, че това е апробиране на обстановката. Кючюк отговори, че никой не е казвал, че Пеевски не може да има трудови правни отношения. Той акцентира, че дейностите на българската страна във връзка с закона „ Магнитски “ са безусловно противозаконни. Има правилник на Европейски Съюз 2273, който споделя, че глобите не могат да имат екстериториално деяние в Европейски Съюз. Той продължи: „ Никой не накара българската страна да изготви „ черен лист “! “.
Беновска продължи: „ Нека да кажа, че европейският основен прокурор Лаура Кьовеши на мой въпрос тук в София отговори, че законът „ Магнитски “ не е годен на европейска територия! “. Илхан Кючюк повтори, че глобите нямат екстериториално деяние и никой не е карал гуверньорът на Българска народна банка да изготвя „ черен лист “ и да слага в него български жител, в тази ситуация Пеевски, което го слага в неспособност да се възползва от активите си. Освен това Делян Пеевски има право да се кандидатира за депутат и Съединени американски щати са излезли с позиция малко преди изборите, в която се споделя, че българските жители имат право сами да вземат решение кой да ги съставлява в Народното събрание. Кючюк продължи: „ След голямата поддръжка на членската маса на Движение за права и свободи, след решение на ЦОБ се стигна до заключението, че той би трябвало да бъде част от нашите листи. Не виждам какво има сбъркано в демократичния развой! “.
Беновска попита: „ Нещо иронично да попитам, дали това не е задочна покана от медиите на един медиен олигарх и вероятно от някои политици към Делян Пеевски да се откаже от заплатата си? “. Кючюк отговори: „ Много е бърза иронията Ви и не знам какво да Ви отговоря! “.

Предстоящата на 6-ти декември онлайн конференция за европейската вероятност пред Западните Балкани.
Илхан Кючюк изясни, че в понеделник ще бъде проведено събитие, отдадено на Западните Балкани. То има за цел както да възвърне доверието към интеграцията, по този начин и да сложи значимия въпрос за връзките сред България и Северна Македония. Той акцентира, че диалогът не би трябвало да се свежда единствено до историческия спор. Евродепутатът съобщи: „ Не пренебрегвам историята, тъй като считам, че е значима, обаче и не считам, че би трябвало да останем единствено на плоскостта на историята. Трябва да погледнем и към бъдещето, което би трябвало да ни свързва в Европейски Съюз. Комисарят по разширението Вархеи, Соломон Паси, Бучковски ще вземат участие, в 18 часа в някогашния хотел „ Шератон “, в този момент „ София хотел Балкан “, заповядайте, ще имате опция да задавате въпроси! “. Така приключи диалогът сред Илхан Кючюк и Илиана Беновска в „ Беновска пита “ в, във и по Радио К2 на 93.9MHz на 4-ти декември 2021 година
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР