София. Забравата е осквернение на паметта на шестте милиона евреи,

...
София. Забравата е осквернение на паметта на шестте милиона евреи,
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Да бъдем нащрек за съвременните проявления на фашизъм

София. Забравата е оскверняване на паметта на шестте милиона евреи, които нацистката машина умъртви. Трябва да се съпротивляваме против всички опити за пренаписване на историята на Холокоста, да сме непримирими против всяка демонстрация на ксенофобия, да жигосваме популистки и националистически проявления. Трябва да сме нащрек за актуалните форми на фашизъм, тъй като е отслабен имунитетът ни против тях. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на мемориал „ Стената на българските праведници “ в 134 Средно учебно заведение „ Димчо Дебелянов “ в София, оповестиха от прессекретариата на президента . Инициативата за паметника е на Българо-еврейския културен институт. Мемориалът уважава 20-те българи, взели участие в спасяването на свои сънародници евреи по време на Втората международна война. 20-те българи са отличени с най-високото морално звание на мемориала „ Яд Вашем “ в Йерусалим „ праведник на света “.

Илияна Йотова посочи, че монументи като този държат историята жива, а паметта – будна. „ Помним лицата на жертвите, не забравяме и лицето на вярата и избавлението. Помним 20-те български праведници. За тях човешкият закон беше над всичко, без боязън помагаха на познати и непознати евреи “, съобщи вицепрезидентът и акцентира, че в мемориала „ Яд Вашем “ със златни букви е записан хуманният акт на българската страна, която съумява да избави своите 48 хиляди евреи. „ Българската православна черква, политици и интелектуалци, елементарни хора не се уплашиха от най-зловещата идеология. За страдание, не успяхме да попречим за изтреблението на 11343 евреи от Вардарска Македония, Пирот, Беломорска Тракия “, означи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът поздрави управлението на 134 Средно учебно заведение „ Димчо Дебелянов “ за решението им школото да се трансформира в дом на мемориала. „ Няма по-подходящо място за това от едно българско учебно заведение, където учители и родители възпитават генерации в приемливост и почитание “, уточни Илияна Йотова. Вицепрезидентът цитира Ане Франк, чийто живот като на още 1,5 млн. деца беше безмилостно и прибързано посечен, че не би трябвало да се чака нито момент, с цел да променяме света към по-добро. „ Мъдрост, светлина и вяра струят от тези думи. Нека да учим децата си да градят свят на мир и единение “, прикани Илияна Йотова.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР