София. Японската градина в столичния зоопарк е произведение на изкуството,

...
София. Японската градина в столичния зоопарк е произведение на изкуството,
Коментари Харесай

Добромир Бориславов: Японската градина в столичния зоопарк е произведение на изкуството, в нея човек може поне за малко да забрави за натовареното ежедневие

София. Японската градина в столичния зоопарк е произведение на изкуството, в нея човек може най-малко за малко да не помни за натовареното всекидневие. Това сподели шефът на Зоологическа градина – София Добромир Бориславов в изявление за Агенция „ Фокус “ .
Във връзка с утрешното разкриване на обновената японска градина в зоопарка Бориславов описа историята на нейното основаване. „ Японската градина в столичния зоопарк е доста забавен обект. Неин основател е доброволец от Япония - ландшафтен проектант Суемацо Торо. Той е пристигнал в София и е декларирал желанието си да сътвори такава градина като израз на близостта на българската и японската традиция. Създава я непринудено, със личен труд, в границите на две години - от 2006 до 2008 година Открита е в наличието на публични лица, в наточвам число и тогавашния дипломат на Япония у нас “, изясни той. По думите му даже и до момента това е може би единствената японска градина в общественото пространство. „ В резултат на годините някои от типовете се губят, други не са в положително положение. Затова взехме решение през тази година да потърсим вид за възобновяване ѝ. Потърсихме хора, които биха имали интерес да я възстановят, тъй като това изисква средства. Отзова се японска компания, чиято сфера на активност е в биофармацевтиката “, сподели още той.

„ Щастливи сме, че ще можем да покажем градината на всеки, който има интерес към японското изкуство и просвета, на обществеността. За мен градината е едно произведение на изкуство. Мястото е характерно, на него човек може да се усамоти, да се отпусне, да не помни най-малко за малко за напрежението и натовареното всекидневие “, добави Добромир Бориславов. „ Доволни сме, че след към 13 година съумяваме още веднъж да върнем блясъка на японската градина в зоопарка, даже повече. Видовете са по-големи, наподобяват по-добре – едно малко късче хубост ", уточни Бориславов.
Мариела ЧЕПЕЛОВА

Пълния текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР