София. Във Визия за България“ предлагаме прекратяване на бумащината и

...
София. Във Визия за България“ предлагаме прекратяване на бумащината и
Коментари Харесай

Веска Ненчева, БСП: Във „Визия за България“ предлагаме прекратяване на бумащината и учителската професия да стане регулирана

София. Във „ Визия за България “ предлагаме преустановяване на бумащината и учителската специалност да стане контролирана. Това сподели националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ и член на Комисията по обучение и просвета към Народното събрание Веска Ненчева в изявление за Агенция „ Фокус “ за плана на левицата „ Визия за България “. Ненчева изясни, че това значи специалността да е с висока социална значителност, сложена под контрола и закрилата на страната. „ Оттам нататък вървят добра подготовка на фрагментите в университета, наложително поддържане и развиване на квалификацията на към този момент приключилите учители и работещи с не по-малко от 100 часа годишно за следдипломна подготовка. Тази подготовка не би трябвало да е самоцелна и в нея да се наливат пари “, разяснява националният представител.
Веска Ненчева изясни, че една от най-големите тегоби на българския преподавател е бумащината. „ Предвидили сме прекратяването ѝ посредством оптимизация на осведомителната система и цифровизация. Така ще имаме концентриране на напъните на българския преподавател върху директната му работа с учениците, а не затрупване с бумащина. Категорично сме за възнаграждение на учителския труд над междинната работна заплата, стимулиране на положителни креативен резултати и възнаграждение на работа при сложни условия, а такива за българския преподавател има доста “, добави още Ненчева.
По думите ѝ връщането на респекта към труда на българския преподавател е част от идеята за избавяне на българското обучение. „ Факт е, че в основата на просветителния развой е учителят. За страдание, неговият труд, съзнателно е принизяван и омаловажаван като фактор във образуване на публичните ползи през последните години. Важно е да стартираме с привличане в педагогическите специалности на най-мотивираните и най-хубавите средношколци, които да продължат в педагогическите висши учебни заведения. Това е част и от предизборната ни платформа, т.е. ние сме поредни във визията за запазване и предоставяне на престиж на учителската специалност “, сподели Ненчева.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР