София. В сряда 5:33 часá локално време (13:33 българско време)

...
София. В сряда 5:33 часá локално време (13:33 българско време)
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Край Централно Перу е регистрирана земетръсна активизация

София. В сряда 5:33 часá локално време (13:33 българско време) в акваторията на Тихия океан покрай крайбрежието на Перу е записано земетресение с магнитуд 5.8 съгласно оценки в Европейския център и Американски геоложки проучвания-САЩ. Единично сведение от крайбрежното населено място Маркона, намиращо се на повече от 50 километра (км) от епицентъра, е съображение за активност на разтърсването от близо VI степен. По всяка възможност влияние в столицата Перу, която отстои на близо 500 км от епицентъра, не е усетено.
Четири чáса и половина по-късно на същото място се случва сеизмично събитие с магнитуд 4.4. И двата труса са на неголяма дълбочина – в интервала 10-20 км под морското равнище. След още 10 чáса земетръсната активизация в региона се манифестира от събитие с магнитуд 4.4 на дълбочина от близо 60 км. Днес (5:33 локално време) отново в същия регион против Централно Перу е записано земетресение с дълбочина 66 км и магнитуд 4.8. В тази поредност се вижда известната структурна специфичност. Именно, че скатът на плочата Наска потъва под слаб надолнище, в тази ситуация по-малък от 25 градуса, под континенталната плоча.
Земетресенията, регистрирани през последното денонощие, са артикул от два процеса. По-плитките от тях, сред които и събитието с магнитуд 5.8, имат дълбочини 10-20 км и са резултат от деформации и орогенна причина (изграждане на планините) във възсядащата Южноамериканска плоча. Следващите две събития стават заради преплъзване в зоната на потапяне на океанската плоча Наска в мантията под Южноамериканската плоча. Скоростта на релативно напредване на плочите по тези места е към 70-75 милиметра в година. Междуплочовите трусове в региона са чести и доста от тях – мощни. Най-близкият епицентър от минали трусове е единствено на 90 км североизточно. Там земетресение с магнитуд 8.2 през август 1942 година е раздрало част от границата сред плочите Наска и Южноамериканска. Земетресението е провокирало цунами с амплитуда от близо 2 метра – селището Ломас било наводнено. В град Наска са били съборени към 1/3 от постройките. Предизвикани са голям брой свлачища. Тогава трусът е предизвикал 30 жертви и 25 души засегнати.

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР