София. В разговорите за съставяне на правителство сме най-ясни, последователни

...
София. В разговорите за съставяне на правителство сме най-ясни, последователни
Коментари Харесай

Корнелия Нинова, БСП: В преговорите с ИТН следваме 4 стъпки и първата вече приключи

София. В диалозите за сформиране на държавно управление сме най-ясни, поредни и кардинални. Имаме проект в 4 стъпки и го следваме. Първата – диалози за политики - завърши в петък. Втората – състав на Министерски съвет. Третата – намиране на формула на съглашение за поддръжка. И четвъртата – привикване на нашия групов орган Националния съвет, който да каже последната си дума. Дотук сме минали първата стъпка. Очакваме Министерски съвет да бъде разгласен обществено преди да бъде импортиран в зала. В идните дни по-късно ни остава да приказваме с сътрудниците от Има Такъв Народ за формулата за съглашение и последната стъпка – привикване на нашия групов орган. Това съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пред публицисти, оповестиха от пресцентъра на партията.

„ Що се отнася до кандидатурата за министър председател – запознахме се с сътрудника по време на договарянията за политики в частта обучение. Той сподели подготвеност и диалогичност в тази среда. Това, несъмнено, не е задоволително. Затова ние във вторник ще го поканим на общо заседание на парламентарната група и на нашите съдружни сътрудници. Искаме да го изслушаме и да получим гаранции, че това, за което се договорихме по време на договарянията за политики, ще бъде изпълнявано от идващия Министерски съвет “, посочи още тя.

По мотив 130-годишнината от началото на проведеното социалистическо придвижване в България, Нинова се обърна към социалистите с думите: „ Поздравявам ги с празника, благодаря им за всички старания. Пожелавам им кураж и сили, тъй като сега сме изправени пред съществено предизвикателство – в този фрагментиран парламент да бъдем на висотата, която се чака от нас, с цел да създадем постоянен кабинет, защото предстоят доста значими решения за България. Съществена част сме от диалозите за този кабинет, отнасяме се извънредно съществено. Изразявам удовлетворение, че предложенията ни от последните години, които бяха отхвърляни от ГЕРБ и патриотите, срещат схващане от мандатоносителите – преизчисляване на пенсии, помощ за млади фамилии, втората година на майчинството ще бъде по-високо платена, лечебните заведения няма да бъдат търговски сдружения. Усилията ни дават резултат. Остава да се сформира държавно управление и да стартираме да работим. “

На въпрос дали съгласно нея ще бъде формирано държавно управление, ръководителят на Българска социалистическа партия отговори: „ Все по-вероятно ми се коства, че ще има постоянен кабинет. Не непременно, несъмнено, остават още значими решения –съставът на Министерски съвет и формата за поддръжка “.

Попитана дали Българска социалистическа партия все още е един от сериозните гаранти за съставянето на кабинет, Нинова отговори, че това е по този начин и добави: „ Фактите от последните дни го потвърждават. Трите „ партии на митинга “ нямат задоволително болшинство за устойчиво държавно управление. Сериозните диалози и уважителното отношение от Има Такъв Народ и нуждата от нашата поддръжка в зала, ни дава съображение да кажем, че без Българска социалистическа партия не може да се сформира устойчиво държавно управление.

Нинова уточни, че министрите са отговорност на мандатоносителя и от Българска социалистическа партия не са желали и предложили министри, и няма да го създадат, както към този момент са декларирали: „ Най-важното за нас са политиките и още веднъж показвам задоволство от това, че постигнахме доста сериозна степен на единодушие съвсем във всички браншове. Това за нас е най-важното. Остава оттук насетне да подсигуряваме, че това, което сме договорили, ще се извършва.

На въпрос дали вътрешната съпротива може да ограничи поддръжката за сформиране на предстоящ кабинет, Нинова разяснява: Не, не е допустимо. Както видяхте на последния Национален съвет, решенията и мандата, който получихме, беше гласуван със 120 гласа „ за “ и 1 „ срещу “ Очевидно е, че имаме поддръжка за това, което вършим.

„ Националният съвет би трябвало да бъде идната седмица, тъй като срокът за внасяне на Министерски съвет изтича в петък, само че зависи от диалозите с Има Такъв Народ, с цел да се разбере по кое време ще бъде разгласен съставът на Министерски съвет “, уточни още тя по отношение на запитване за датата на заседаване на груповия орган на левицата.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР