София. В последните години се ускори работата в Инициативата Три

...
София. В последните години се ускори работата в Инициативата Три
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: В последните години се ускори работата в Инициативата „Три морета“ по направление транспортна, енергийна и дигитална инфраструктура

София. В последните години се форсира работата в Инициативата „ Три морета “ по направление транспортна, енергийна и цифрова инфраструктура. Това сподели президентът Румен Радев по време на присъединяване в конференцията „ Инициативата „ Три морета “ – сред Геополитическата борба и прагматичния натурализъм “, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ .

„ Ние би трябвало да имаме ясна визия постоянно когато приказваме за дадена интернационална самодейност какъв е нейният геополитически формат, какви са нейните външни измерения, само че и какъв е отзвука вътре, какви са изгодите и вероятностите. Ако гледаме от наша позиция аз бих перифразирал това доста положително заглавие „ Инициативата „ Три морета “ – сред клеветите, вътрешнополитическата приложимост и действителните изгоди за страната “. Още с поемането на семейството на тази самодейност предходната есен от България започнаха всевъзможни спекулации. Връщане 100 години обратно концепциите на полския маршал Пилсудски за междуморие, опълчване на Русия и започнаха да се проектират всевъзможни теории в тази посока “, съобщи той.

„ Тази Инициатива се развива в напълно друго време и геополитическо пространство. Аз по тази причина ще стартира какво не е Инициативата „ Три морета “, тъй като вървят всевъзможни спекулации по какъв начин виждате ли това е политиковоенен съюз против Русия. Нито е съюз, нито е боен, нито е против Русия “, добави Радев.

„ Следваща нечиста сделка е по какъв начин тази самодейност целяла да отреже тръбите на съветския газ от Изток на запад. Страшно неуместно е това да се твърди тъкмо в страна, участничка в тази самодейност, където една тръба, наречена „ турски поток “ мина със забележителна скорост през България и освен мина, а и ние българите платихме за нея до стотинка, влизайки в задължения, с цел да пренесем гратис съветски газ от Турция до Сърбия. Така че няма никаква почва едно такова изказване. Видяхте, че и „ Северен поток “ към този момент завършва сполучливо “, добави още президентът.

„ Инициативата била, с цел да откъсне нашия район от Европейски Съюз. Нищо сходно. Европейската комисия и Германия са стратегически сътрудници на тази самодейност и нейната съществена цел е по-бързото обществено и икономическо доближаване сред Източна и Западна Европа. Така че аз поздравявам тази конференция, тъй като тук можем да изричаме тези, които се базират на обстоятелства “, сподели още той.

„ Тази Инициатива е платформа за районно развиване, която обгръща 12 страни от Централна и Източна Европа “, добави Радев. „ Той добави, че включва тези страни, тъй като като изключим Австрия, всички останали имаме сходна историческа, икономическа и обществена траектория на развиване последното столетие. „ Затова обединявайки нашите старания, ние можем да бъдем доста по-ефективни, когато се обединим дружно с общи старания по-бързо да се интегрираме в Европа, доста по-бързо да реализираме конвергенция и нужния, бих споделил изравняващ се, обществен статус с останалите страни от Западна Европа “, съобщи още президентът.

„ Това е неинституционална платформа за разговор на равнище президенти, само че нейната цел е точно търсене на най-ефективни пътища за синергия. Отивайки към прагматизма, първото нещо, което виждаме, че транспортна, енергийна и цифрова инфраструктура на нашия район е доста по-неразвита в сравнение с богатите Западни страни. Равнището и качеството на живот са право пропорционални на развиването на тази инфраструктура. В последните години работата вътре в самодейността се форсира в това направление, в преследването на тази доста значима цел “, сподели той.

Теодора ПАТРОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР