София. В навечерието на 146-ата годишна от рождението на полк.

...
София. В навечерието на 146-ата годишна от рождението на полк.
Коментари Харесай

В навечерието на 146-годишнината от рождението на полк. Борис Дрангов, в двора на Военна академия „Г. С. Раковски“ бе открит и осветен негов паметник

София. В навечерието на 146-ата годишна от рождението на полк. Борис Дрангов в двора на Военна академия „ Г. С. Раковски “ бе открит и осветлен негов монумент. На събитието участваха президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, министърът на защитата Красимир Каракачанов, ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, началникът на Военна академия „ Г. С. Раковски “ генерал-майор Груди Ангелов, началникът на защитата генерал-лейтенант Андрей Боцев, духовник Борис Дрангов – внук на полковник Борис Дрангов, неговата внучка Райна Дрангова, президентът (1997 – 2002) Петър Стоянов, президентът (2002 – 2012) Георги Първанов, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, вицепремиерът Валери Симеонов, президентът на Радио и Агенция „ Фокус “ Красимир Узунов – създател на книгата „ Азъ служихъ при Дранговъ “, офицери и ученици на военната Алма матер, общественици, родолюбци и народни представители.
Стотици посетители пристигнаха в парка на Военната академия, с цел да почетат и да се преклонят пред паметника на великия български военачалник. С рухване на колене и едноминутно безмълвие всички уважиха паметта му.
Президентът Румен Радев съобщи: „ Блестящ пълководец и военачалник, извънреден оратор и възпитател, полковник Дрангов се трансформира в пример за родолюбие, за смелост и геройство “. Радев акцентира, че полковник Дрангов въплъщава мощния, неотстъпчив дух на българите и е лидер, който българският боец следва с безрезервна отдаденост и без боязън. Според него нравствената мощ и родолюбието на този популярен български родолюбец продължава да въодушевява, да бъде образец за това на какво е кадърен нашият народ, когато е единен от обща концепция – свободата и богатството на България.
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева постави пред паметника на полковник Борис Дрангов пръст от земята край неговия монумент в село Дрангово в област Кърджали. Тя прикани в нозете на огромния българин да бъде сложена пръст и от другите две села в България, които носят неговото име. По думите ѝ този монумент демонстрира почитта и уважението към индивида, патриота, воина, командира. Председателят на Народното събрание акцентира, че историята на българската войска е написана с кръвта на воините, починали по бойните полета за Отечеството. Тя напомни, че един от тях с военния си нож издълбава край скалите в Беласица през 1916 година думите: „ Аз служих при Дрангов “. Караянчева уточни, че през днешния ден повече от всеки път ни би трябвало Дрангов – да ни научи да обичаме България, да ни даде национални идеали. Според нея ни трябват и неговите думи, че животът не се мери с години и с дължини, а с героизъм и каузи, добави тя и прикани всички военни да бъдат горди, че са потомци на Дрангов.
Военният министър Красимир Каракачанов уточни, че полковник Борис Дрангов е образец освен за генерации български офицери, само че и за своето семейство, и за всички тези дейци, които поставиха живота си за освобождението на Македония. Той акцентира, че полковник Дрангов отдава живота си на освободителната идея освен като български боец, само че и като челник на четите на Вътрешната Македоно-Одринска революционна организация. „ Участва в две въстания - Горноджумайското и Илинденско-Преображенското; в три войни - Балканска, Междусъюзническа и Първа Световна; умира на фронта като героичен офицер и пълководец, който постоянно споделя на своите бойци: " След мен! " и потегля в офанзива ", напомни министърът на защитата.
Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че полк. Борис Дрангов е повече от воин, той е знак, образец и ентусиазъм. Тя акцентира, че се гордее с това, че точно в София, на мястото, откъдето той е тръгнал, се издига този монумент и благодари на всички, които са помогнали за това.
Кметът на Община Петрич Димитър Бръчков сподели, че откриването на паметника е огромно самопризнание за общината, чиято история е непроменяемо обвързвана със ориста на полк. Дрангов. " Уважаеми, господа военни, продължавайте да съхранявате полезностите, които ни вършат мощни като народ, тъй като полк. Дрангов и 5-и пехотен макеоднски полк извършиха своята клетва ", добави още кметът на Петрич.
Внукът на полк. Дрангов – Борис Дрангов, съобщи, че се прекланя пред всички войни, починали за свободата на българина, където и да се намира той.
По-късно на тържествено заседание във Военната академия бяха наградени донорите за построяването на паметника, както и неговите създатели. Министърът на защитата Красимир Каракачанов награди със своя заповед началника на Военната академия генерал-майор Груди Ангелов с награден знак " За вярна работа под знамената " - I степен за неговата ангажираност във военнопатриотичното образование и принос към построяването на паметника на видния български пълководец и боен възпитател полковник Борис Дрангов. Генерал-майор Груди Ангелов направи доклад на събраните средства от дарения за построяването на паметника и се обърна към присъстващите с думите: " Благодарности на всички родолюбиви българи за това, което направихме с общи старания ". Той заяви още, че Военната академия има намерение да учреди и премия на името на полковник Борис Дрангов за изявени свои ученици. Началникът на защитата генерал-лейтенант Андрей Боцев също връчи награди за принос за построяването на паметника. Сред отличените бяха ръководителят на 44-то Народно заседание Цвета Караянчева, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и други
На 17 февруари 2017 година беше основан Национален предприемчив комитет „ Полковник Борис Дрангов “ с присъединяване на Военна академия. Към идеята бяха привлечени институции, организации и родолюбиви жители. Автор на идейния план за паметника е проектант доктор Венцислав Йочколовски, а монументът е осъществен от скулпторите Иван и Георги Тодорови. Това е четвъртият опит да бъде построен монумент на Дрангов във Военната академия. Първият е бил през 1917 година по време на Първата международна война. Паметникът е в цялостен растеж и не е на фундамент, а стъпил на редут.
Полковник Борис Дрангов е надарен боец, боен психолог и възпитател, публицист, журналист. Блестящ пълководец и учител във Военното на Негово Величество Училище, днешна Военна академия „ Г. С. Раковски ”. Един от най-обичаните и уважавани офицери на бойните полета на войните за национално избавление и обединяване през 1912 – 1918 година Борис Стоянов Дрангов e роден на 3 март 1872 година в Скопие. През 1891 година той постъпва във Военното учебно заведение в София, само че през 1894 година е освободен от него. Разжалван, Дрангов е изпратен в строева част и получава офицерско звание през идната 1895 година По време на Илинденско-Преображенското въстание 1903 година напуща военната работа и възглавява чета в Македония. След въстанието продължава образованието си в Генералщабната академия в Русия. През 1907 година се завръща в България и продължава службата си в армията. Полковник Дрангов взема присъединяване в Балканската война 1912-1913 година и Междусъюзническата война 1913 година След въвличането на България в Първата международна война 1914-1918 година още веднъж е на фронта. Началник на Скопската школа за запасни подпоручици през 1916-1917 година Загива при Завоя на р. Черна като пълководец на Девети пехотен полк. Дрангов е надарен боен журналист. Автор е на редица съчинения като: „ Помни войната! ”, Съвети за боеви офицери “ и други
Люба АЛЕКСИЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР