София. В много държави вече има национални агенции за киберсигурност.

...
София. В много държави вече има национални агенции за киберсигурност.
Коментари Харесай

Евродепутатът Петър Курумбашев: Време е България да има своя агенция за киберсигурност

София. „ В доста страни към този момент има национални организации за киберсигурност. В България тази функционалност е разпределена единствено сред 4-5 места. От една страна – имаме Държавна организация „ Електронно ръководство “, от друга – стои доста положителната работа на ГДБОП. От трета страна – стои въпросът за отбрана на сериозната инфраструктура, което е в компетенциите на ДАНС. Не на последно място – Министерство на защитата с неговия киберотдел, който също има своите доста значими функционалности. Крайно време е България също да има своя организация за киберсигурност. Трябва да създадем такава централизирана конструкция, която да може да координира тази активност “. Това съобщи Петър Курумбашев, член на Групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал, по време на конференцията „ Киберсигурност в електрическата подвижност и цифрова промяна в енергийната инфраструктура “, проведена от Националната браншова организация за електрическа подвижност (ИКЕМ). Събитието се организира през днешния ден във Военната академия „ Г. С. Раковски “ в София, оповестиха от пресофиса на Петър Курумбашев . Участие в него взе комисарят по цифрова стопанска система и общество Мария Габриел.
Според Петър Курумбашев в областта на киберсигурността съществуват някои обилни проблеми – на европейско равнище това е егоизмът на страните членки, които нямат огромно предпочитание да обменят информация между тях. „ На национално равнище пък стои казусът с егоизма на обособените институции и служби за сигурност, които също не са изключително въодушевени да приказват между тях, защото данните се трансфораха в стока и никой няма предпочитание да ги споделя. Понякога това става непринудено, от време на време пък става по този начин, че до понеделник няма кой да заяви за нещо, което се е случило в петък вечер. В множеството случаи тази съгласуваност е повече от наложителна – както да вземем за пример е при координирана хакерска атака, протичаща се по едно и също време в няколко страни членки “, изясни той.
„ Надявам се скоро българската страна да има такава своя организация. Има разнообразни модели – във Франция и Сингапур, да вземем за пример, организацията за киберсигурност е директно подчинена на премиера; в Германия – на вътрешния министър. Предимството да бъде подчинена директно на премиера, съгласно мен, е, че когато сходен жанр информация се изисква от по-високо равнище, всички служби и институции ще би трябвало да работят дружно “, добави Курумбашев.
Българският евродепутат е докладчик в сянка по отчета на Европейския парламент за Европейската организация за киберсигурност. Предложенията му са свързани точно с това тя да бъде по-силна, самостоятелна, с повече пълномощия и отговорности. В момента Курумбашев взе участие в така наречен „ триалози “ по Акта за киберсигурност – договарянията сред Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на Европейски Съюз.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР