София. В изпълнение на проект BG16M1OP002-4.003-0003-C03 Превантивни дейности чрез изграждане/възстановяване

...
София. В изпълнение на проект BG16M1OP002-4.003-0003-C03 Превантивни дейности чрез изграждане/възстановяване
Коментари Харесай

По европейски проект МРРБ е извършило аерофото заснемане и картировка на над 4 хил. дка свлачища в три области

София. В осъществяване на план BG16M1OP002-4.003-0003-C03 „ Превантивни действия посредством изграждане/възстановяване на контролно-измервателни системи в регистрирани свлачищни региони ”, Министерството на районното развиване и благоустройството е направило аерофото снимане и е направен дигитален модел и инженерно-геоложка картировка на терена на 4 044,1 дка свлачища в три области на страната: в с. Джулюница (община Лясковец, област В. Търново), с. Сомовит (община Гулянци, област Плевен) и с. Орсоя (община Лом, област Монтана). Това е належащо при провеждането на инженерно-геоложки и хидрогеоложки изследвания и служи за основа при отразяването на резултатите от тях, оповестиха от пресцентъра на Министерството .

На всички свлачища са построени контролно-измервателни системи (КИС) формирани от една или композиция от две или три мониторингови мрежи: стационарни реперни мрежи за геодезически измервания на повърхностните деформации, хидрогеоложки наблюдателни мрежи (пиезометрични сондажи) за определяне режима на подземните води и инклинометрични сондажи за следене на деформациите в дълбочина на свлачищата. Данните от измерванията на КИС ще дадат информация за скоростта на придвижване на свлачищата и ще послужат за осъществяване на разбори за механизма на развиване и обсега на протичащите геодинамични процеси.

Проектът е на стойност 2 500 924,00 лева, от които 2 125 785,40 лева са от европейско финансиране, а националното съфинансиране е в размер на 375 138,60 лева Реализира се с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020г., съфинансирана от Европейския съюз и Европейски структурни и капиталови фондове.

В землището на с. Орсоя, община Лом, област Монтана ще се следят четири свлачища, застрашаващи жилищни квартали на селото и сектор от републиканския път ІІ-11.

Част от жилищните здания са обитаеми, с непрекъснато пребиваващо население. Жилищните здания са в друга степен деформирани, като се откриват пукнатини с разтвореност до 5-10 см. При някои от постройките са забележими с „ просто око “ обилни деформации по носещата структура.

Възникващите деформации по платното на път ІІ-11 затрудняват естествената му употреба и основават предпоставки за пораждане на пътно-транспортни катастрофи.

В едно от свлачищата са формирани теренни пукнатини с разтвореност 5-10 см. Откосът на основния свлачищен отстъп е с височина към 60 м. Образувани са свлачищни „ гърбици “ с височина до 10-15 м.

Констатирани са слягания до 0.5 м и пукнатини в асфалтовата настилка на общински път MON3137 с разтвореност до 3-4 см.

Друго огромно свлачище, което ще бъде следено и обследвано е в землището на с. Джулюница, община Лясковец, област Велико Търново.
Свлачището е с дължина по направление на придвижването към 750 м и широчина към 2000 м, засегнатата повърхност е 1500 дка.
В кварталите, обхванати от свлачището, се откриват пукнатини по жилищните здания. Част от тях са необитаеми, заради забележителните деформации.

В резултат на периодическите активизации на сектори от античното свлачище, стълбовете на електропровода са наклонени в разнообразни направления.
В обсега на свлачището при с. Сомовит, община Гулянци, област Плевен са формирани четири вътрешни свлачищни деформации с обща повърхност над 880 дка. Свлачищната дисторция обгръща източните квартали на с. Сомовит и сектор от републикански път II-11

По съществуващите подпорни стени, укрепващи откоси в парцелите, са формирани подувания и пукнатини с разтвореност до 3-4 см. По уличните платна са образувани пукнатини с разтвореност 1-2 см. Стълбове от електропреносната мрежа са наклонени.

Основната цел на плана е осъществяване на превантивни действия посредством осъществяване на инструментален мониторинг и събиране на данни, нужни на способените органи за взимане на верни решения и за предприемане на дейности за ранно предизвестие, обявяване и други превантивни дейности за недопускане на бедствени и спешни обстановки, застрашаващи живота и здравето на хората.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР