София. В България в момента няма достатъчно тестове за учениците,

...
София. В България в момента няма достатъчно тестове за учениците,
Коментари Харесай

Министър Николай Денков: В България в момента няма достатъчно тестове за учениците, поръчани са близо 3 млн. теста, но са пристигнали 851 000

София. В България сега няма задоволително проби за учениците, поръчани са близо 3 млн. теста, само че са пристигнали 851 000. Това сподели министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в рубриката „ Властта приказва! Открито “, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . „ Благодаря на учителите, родителите и шефовете, които схванаха, че това е верният метод да се върнат в учебно заведение. От 1-ви до 4-ти клас имаме малко повече от половината възпитаници, които се върнаха в класните стаи. Поръчани са близо 3 млн. теста, само че са пристигнали 851 000. В България сега няма задоволително проби от този вид, който родителите избират. Като дойдат тестванията до 24 часа ги разпределяме. Имаме проби за децата за идващите 2 седмици, а средствата за това са обезпечени до Коледа “, уточни Денков.

„ Тежестта я понасят всички сега и тя идва от високата заболяемост в страната. Имахме до преди 2-3 седмици невиждана заболяемостст в страната, като в доста региони имахме до над 1300 на 100 000. Сега имаме спад. Връщането на децата в учебно заведение ще стане, когато имаме заболяемост под 250 на 100 000. Дотогава методът децата и младежите да бъдат в учебно заведение е с тестването. Не мога да кажа дата, тъй като зависи от доставянето на проби. Това зависи от това по кое време компаниите ще ги доставят. Родителите ще знаят 2 дни, с цел да се приготвят. Имаме опция за ротация сред 250 на 100 000 и 500 на 100 000 “, съобщи той.

„ Намираме се в тази среда, търсейки верния баланс сред спорни претенции от разнообразни среди. Водещи са Указанията на Министерството на здравеопазването. При централизираните търгове тестванията костват в пъти по-малко в сравнение с в аптеката. Ще се почви прикрит веществен ценз и обществените ни сътрудници възразиха против нееднакъв метод към учебните заведения. Трябва да работим дружно със обществените сътрудници “, добави той.

„ Средства за 1-ви до 4-ти клас са обезпечени до коледната почивка. Проблемът са наличните проби, тъй като се доставят е непълен темп. Обсъждахме за гимназиалния курс да се обезпечат различен вид проби, при който учениците сами могат да си вземат проба от носа. Търсим вид да върнем и по-големите деца с различен вид проби. Трябва да преодолеем и съпротивата на родителите “, сподели още той.

„ Парите за проби за 2022 година би трябвало да се обезпечат в бюджета за другата година. Ние ще ги желаяме. Едно тестване коства към 25 лева на месец за дете. В момента помощта за родителите за това детето им да е оставено на образование у дома е 600 лева Това са несравними неща.
При заболяемост под 250 на 100 000 ще изчезне нуждата от тестване на учениците. В България към този момент имаме към 6.5% имунизирани деца, към 4% преболедували. Постепенно се натрупва и този контингент измежду младежите.
Вирусолозите предизвестяват, че може да се появи идващ вид на вируса, който да е по-опасен за децата “, съобщи Денков.

„ Имаме съвсем 45% имунизирани учители. С антигенните проби ще отидем над 50% с документ за имунизация или преболедуване.
Най-много ме смущава, че се не помни салдото за болните деца и за тези, които губят живота си. Ниският брой позитивни проби при децата е разследване, че те бяха затворени. След 15 септември, когато отворихме учебните заведения, имаше опозиция против ограниченията, само че до 20 октомври 5 пъти увеличихме заболяемостта. Бяхме пред епидемиологичен гърмеж в учебните заведения. Ако не сложим проби, с цел да осигурим безвредна среда, в границите на месец ще сме пред сериозен епидемиологичен гърмеж и ще би трябвало да затворим учебните заведения, а евентуално и страната “, добави министърът.

Той добави, че в никакъв случай не е бил последовател на наложителната имунизация, само че е за доброволната такава.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР