София. В България се внасят малини единствено през зимния период

...
София. В България се внасят малини единствено през зимния период
Коментари Харесай

Божидар Петков, БАМ-Я: В България се внасят малини единствено през зимния период от Чили и Перу, изнасяме най-много за Германия, Франция и Англия

София. В България се внасят малини само през зимния интервал от Чили и Перу, изнасяме най-вече за Германия, Франция и Англия. Това сподели Божидар Петков, ръководител на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) в изявление за Агенция „ Фокус “ .

„ Два са главните артикули в България, които са с позитивен експортен баланс – малини и череши. Тези култури се изнасят най-вече от България. Всички други плодове са с негативен експортен баланс, повече е вносът в сравнение с износа “, изясни Петков.

Той посочи, че в България се внасят малини само през зимния интервал. „ Вносителите са Чили и Перу, които са с асиметрична годишна продукция – януари и февруари. Доскоро в този интервал в България не се произвеждаха малини, само че към този момент с развиването на оранжерийното произвеждане считаме, че още от следващата година, за Нова година, ще имаме на пазара родно произвеждане пресни малини “, заяви той.

Божидар Петков добави, че страната ни изнася малини към съвсем всички страни на Западна Европа. „ Основните купувачи на български малини са Германия, Франция, Англия. Изнасят се и за Америка, както и за други страни, отвън Европейски Съюз. Като цяло има интерес към българските малини както в Европейски Съюз, по този начин и отвън него “, уточни той.

Мариела ЧЕПЕЛОВА

Пълния текст на изявлението четете раздел в „ Мнение ”

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР