София. В България се внасят малини единствено през зимния период

София. В България се внасят малини единствено през зимния период ...

Божидар Петков, БАМ-Я: В България се внасят малини единствено през зимния период от Чили и Перу, изнасяме най-много за Германия, Франция и Англия


София. В България се внасят малини единствено през зимния период от Чили и Перу, изнасяме най-много за Германия, Франция и Англия. Това каза Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) в интервю за Агенция „Фокус“.

„Два са основните продукти в България, които са с положителен експортен баланс – малини и череши. Тези култури се изнасят най-много от България. Всички други плодове са с отрицателен експортен баланс, повече е вносът отколкото износа“, обясни Петков.

Той уточни, че в България се внасят малини единствено през зимния период. „Вносителите са Чили и Перу, които са с асиметрична реколта – януари и февруари. Доскоро в този период в България не се произвеждаха малини, но вече с развитието на оранжерийното производство смятаме, че още от догодина, за Нова година, ще имаме на пазара родно производство пресни малини“, съобщи той.

Божидар Петков допълни, че страната ни изнася малини към почти всички държави на Западна Европа. „Основните купувачи на български малини са Германия, Франция, Англия. Изнасят се и за Америка, както и за други страни, извън ЕС. Като цяло има интерес към българските малини както в ЕС, така и извън него“, посочи той.

Мариела ЧЕПЕЛОВА

Пълния текст на интервюто четете раздел в „Мнение”


Източник: focus-news.net