София. В 10.00 ч. днес стартираха преговорите за съставяне на

...
София. В 10.00 ч. днес стартираха преговорите за съставяне на
Коментари Харесай

Партиите имат голямо припокриване по тема „Икономика“, иновациите са акцент

София. В 10.00 ч. през днешния ден стартираха договарянията за сформиране на постоянно държавно управление сред „ Продължаваме промяната “, Българска социалистическа партия, „ ИТН “ и „ Демократична България. Нагласата и желанието на всички партии е България да има кабинет до Коледа. Или най-малко – парламентарно болшинство, което да одобри Бюджет 2022.

Водещ на полемиката беше съпредседателят на Политическа партия „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков. От спечелилата изборите партия на масата седнаха също Даниел Лорер, Калина Константинова и Ирена Младенова.
„ Имаме обща цел и тя е да създадем най-хубавия тим от специалисти за България. Ние го назоваваме „ А “ тимът на България. Той ще е надпартиен и с общата ни цел да съставим държавно управление, което поставя България над всичко “, уточни той първоначално.

Кирил Петков добави, че голяма част от точките в стратегиите на четирите партии на икономическа тематика се припокриват.

Представители на Българска социалистическа партия по ресора бяха Димитър Данчев, Румен Гечев и Петър Канев. Петър Василев, Кристиян Кирило, Иван Матов и Георги Ганев седнаха на масата като представители на „ Демократична България “. „ ИТН “ беше показана от специалистите си Пламен Данаилов, Деляна Иванова, Любомир Каримански и Мика Зайкова, която шеговито се показа като „ бабата на България “.

За " Демократична България " е от основно значение администрацията да промени връзките си към бизнеса и да не играе ролята на пазач.
" Ако би трябвало, от време на време и да ги съветва, а освен да ги санкционира. Трябва да се промени методът, по който се ревизират бизнесите за съблюдаване на регламентите ", уточни Георги Ганев.

Те се оповестиха " за " стопанска система на високата добавена стойност. Георги Ганев изиска да се преразгледат всички държавни предприятия.
„ Ако е бизнес, да стане акционерно сдружение. Ако е държавна политика, да стане държавна организация и да престане да е дружество. Болниците – да се реши дали ще са предприятия, търговски сдружения, или различен “, изясни той.

Той акцентира, че би трябвало да се знае какви са финансовите резултати на значими за България сдружения като БДЖ, да вземем за пример. Според него, сега е много комплицирана да се открие сходна информация. За Демократична България е значимо и да се сътвори среда за редовно развиване на нововъведенията.

" Демократична България " предлага допустимо най-скоро да се вдигнат всевъзможни ограничавания върху бизнеса, свързани с пандемията като в това време се запазят ограниченията като схемата 60/40. За да се случи това, съгласно Ганев, би трябвало да се удвои темпът на имунизация.

От " ИТН " предложиха страната да взема ограничения при повишение на инфлацията.

Експертите на партията предложиха законови промени, които да решат въпроса с междуфирманата задлъжнялост. От Има Такъв Народ обясниха, че те ще ускорят процедурите по неплатежоспособност и основаване на указател на нередовните платци.

Партията предложи още цифровизация на административните услуги и обслужване на " едно гише ".

Сред другите хрумвания е освобождение за 3 години от налог облага на нови компании, като им се обезпечи и налично финансиране.

От Има Такъв Народ желаеха и огромна просветителна промяна. Делегираните бюджети да останат в предишното и да се плащана учебните заведения, съгласно това дали се следи същинско развиване. От Има Такъв Народ считат още, че би трябвало да се преразгледат квотите за университетските специалности и да се подчертава на такива, които ще образоват фрагменти, допринасящи за развиването на българската стопанска система.

Българска социалистическа партия се оповестиха за интензивен стопански напредък, с цел да може българите да взимат европейски заплати.

Румен Гечев акцентира, че ББР и Агенцията за експортно обезпечаване би трябвало да спрат да работят най-много за свои хора.

Друго предложение на социалистите е помощ за дребните и микро предприятията.

От " Продължаваме промяната " желаят Министерството на стопанската система да стане и на нововъведенията, с цел да може да управлява и този сегмент.

Сред предложенията им е и основаване на Борд за нововъведения, взаимно с културното и просветителното министерство. И още - тласъци за университетите, с цел да работят дружно с бизнеса,като крайната цел още веднъж е ускорение на нововъведенията.

Сред значимите акценти за групировката е и одобряването на България като финансов хъб посредством разкриване на финансови центрове на интернационалните компании, с цел да може страната да се възползва оптимално от ниските налози.

За какво се съгласиха договарящите?

Помощите за бизнеса, потърпевш от здравната рецесия, ще продължат. В администрацията няма да се вършат назначения, без извършен конкурс. Подкрепена беше и концепцията да се направи промяна в ръководството на държавните сдружения. Сред общите стремежи на партиите са и стимулиране на нововъведенията, а също - подкрепяне на дребния бизнес.

Теодора ПАВЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР