София. Цената, която ние заплащаме за тези природни катаклизми и

...
София. Цената, която ние заплащаме за тези природни катаклизми и
Коментари Харесай

Георги Стефанов, WWF: Цената, която ние заплащаме за тези природни катаклизми вече е тройно по-висока от тази, която сме заплащали преди няколко десетилетия

София. Цената, която ние заплащаме за тези естествени катаклизми и произшествия към този момент е тройно по-висока от цената, която сме заплащали преди няколко десетилетия. Това сподели експертът по енергийни и климатични политики към WWF Георги Стефанов в изявление за Агенция „ Фокус “ по отношение на измененията в климата.

„ Ще споделя, че излезе годишният отчет на междуправителствения панел по изменение на климата, който изрично съобщи, че аргументите за мощните, зачестили естествени бедствия по цялата планета е на процедура човешката активност. Това, което установи този отчет е, че учените досега са подценявали скоростта на смяната и желанието на хората да работят превантивно в две направления – в намаляването на излъчванията и акомодацията. Тоест това, което видяхме, изключително в южните елементи на Европа, а и наводненията в Северна Европа, е цената на незнанието и игнорирането на казуса. От една страна голяма загуба на човешки животи, въпреки това – доста високи финансови разноски “, сподели той.
Стефанов добави, че климатичните промени въздействат на околната среда и естествените бедствия посредством смяна на въздушни атмосферни потоци. „ Как въздейства върху хората - характерно е, единствено в случай че гледаме съответен географски район или съответна група хора. Можем да установяваме, че на множеството хора въздейства зле, изключително на тези, които са по-уязвими като възраст или болести. Но най-общо казано повишението на температурите въздейства на цялото общество “, съобщи той.

„ Ако сравним изгодата от изгарянето на изкопаемите горива, по отношение на разноските, които обществото заплаща по тия няколко посоки, излиза наяве, че от икономическа позиция е несъстоятелно да изгаряме фосилни горива, още повече че имаме други възможности. България има много скромна стопанска система и за разлика от мощните и огромни стопански системи, българската стопанска система може бързо да се трансформира и ние от изоставаща да се превърнем в просперираща стопанска система. Въпрос единствено на политическа упоритост, средствата са налични и от обществени европейски фондове и от световния капитал “, обърна внимание Стефанов.

Пълния текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”

Теодора ПАТРОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР