София трябва да се разширява навънПаркирането е основен проблем, може

...
София трябва да се разширява навънПаркирането е основен проблем, може
Коментари Харесай

Паргов: Има нужда от редовен кабинет поне за зимата

София би трябвало да се уголемява на открито Паркирането е главен проблем, може да се реши с Инвестиционен фонд Проектът на Кирил Петков и Асен Василев може да се окаже като " Тя танцува единствено едно лято " До Нова година ще имаме не 12 нови детски градини, а 12 разширени остарели здания с нови актове за благосъстоятелност ГЕРБ към този момент не е доминанта в столицата, споделя водачът на БСП-София Калоян Паргов в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Г-н Паргов, промени ли се ръководството на София, откогато ГЕРБ не е на власт?

- Да, ГЕРБ загуби главната си опора. Сърцето на ГЕРБ беше и остава София, защото отсам потегли възходът на Борисов и на партията му. Те постоянно ревниво са пазели града, тъй като в случай че някой го превземе, това значи завършек на ГЕРБ. Но 2019 година беше преломна. Това, което направихме като акция, няма аналог в последните 30 години. Едва 20 000 гласа ни разделиха от успеха и опцията за първи път София да има кмет, подсилен от Българска социалистическа партия. Днес можем да кажем, че тези 20 000 гласа сe дължаха на неналичието на Бойко Рашков като министър на вътрешните работи. Ако тогава имахме сходно служебно държавно управление, както видяхме на последните избори, сигурно купеният и корпоративният избор щяха да са съвсем несъществуващи. Тогава Манолова щеше да бъде кмет на София с друго болшинство и с друга идея за ръководство. Но по този начин или другояче след изборите през 2019 година София не е същата. Има солидна съпротива в лицето на Българска социалистическа партия главно, а и на Демократична България. Мнозинството не е постоянно, както беше в предишното. Често пъти отчети не минават по този начин елементарно в СОС, както през предходните 10 години.

- Каква е прогнозата Ви за връзките в Столичния общински съвет със старта на новия политически сезон?

- България не е същата от една година. А всички ние сме функционалност на протичащото се в страната - както органите на локална власт, по този начин и политическите партии, по този начин и икономическите субекти. Като сложим и още един фактор на въздействие - коронавирус рецесията със своите социално-икономически последици, ситуацията става много комплицирана.Категорично можем да кажем, че ГЕРБ към този момент не е доминанта в София, още повече, че резултатите на парламентарните избори демонстрираха разбъркване на политическите пластове.Очаквам много напрежение и полемики, политически полемики, изключително навлизайки в следващата предизборна акция. Но те ще бъдат справедливи на база нерешените проблеми.

- Бихте ли дал образец?

- " Топлофикация София ", която от ден на ден затъва, макар че Българска социалистическа партия предложи решение и получихме консенсус, само че той за жалост не бе сбъднат до този миг. Общината неизвестно за какво се бави, а всяко закъснение може да е съдбовно.Темата с детските градини. Вече 10 години имаме по-скоро стабилно несправяне с дефицита тук-там, в сравнение с справяне с него. Тогава обещанието бе до няколко години да се завърши с този проблем, а в този момент се отсрочва крайния период за 2023 година В момента имаме 7 000 деца, неприети в детски ясли и над 2000 в първа и втора градинска група, което е скандално. А гласуваното през лятото от служебното държавно управление решение за обезщетения към момента не е влезнало в деяние на територията на София, колкото и малко деца да обгръща то.

- Съветниците от Българска социалистическа партия биха тревога, че програмата за 12 нови детски ясли не се извършва. Каква е повода?

- Важно е да поясня. До Нова година ще имаме 12 актуализирани здания, а не 12 нови градини. Това значи спомагателни пространства, пристроени към съществуващи такива. Те ще обезпечат малко над 1000 места. ГЕРБ обича да спекулира. Това са остарели здания с нови актове за общинска благосъстоятелност, минали саниране и в допълнение уголемение.

- Един от огромните проблеми в София е паркирането. Какви решения предлага Българска социалистическа партия?

- Той става все по-сериозен на фона на мръсния въздух. София не е конструирана за толкоз доста транспортни средства. Вече имаме регистрирани над 600 000 автомобила. Като прибавим и това, че градът е привлекателен център - политически, стопански и културен, броят на автомобилния поток внезапно нараства.Изграждането на паркинги е предпочитано. Това няма по какъв начин да стане с дребни квартални паркинги за 100-200 коли. Говорим за огромни вложения от няколкостотин милиона. Очевидно е, че европейските средства не могат да бъдат панацея. Трябва да се търсят нови решения. Българска социалистическа партия предложи основаването на фонд, който да влага в решаването на сходни значими проблеми. Но към този момент няма схващане в управлението на Столична община. А средствата от подобен фонд ще имат възвращаемост.

- Какво е решението?

- Тъй като приказваме за Зелен пакт, част от разбирането на сътрудниците е да мислим за пешеходни зони без коли. Това може да се случи и Българска социалистическа партия има своето предложение от няколко години. Да, дано целият съвършен център стане пешеходна зона, само че против алтернативата на напредване и къде да се паркират тези коли. Очевидно тротинетката не може да бъде решение. Но може да се намерения за дребни електробусчета.

- Как ще коментирате следващите оферти за увеличение на синята и зелена зона?

- Стандартен метод на ГЕРБ - когато закъса превозът, би трябвало да вземат парите от някъде. И нормално ги вземат от нас, софиянци, вместо да търсят различен метод.

- На последното съвещание на СОС групата на Българска социалистическа партия напусна, несъгласна с метода, по който се попълнят комисиите. Какъв е казусът с комисията по архитектура?

- Проблем нямаше, когато авансово бе обсъждан отчетът. Рутинно деяние, когато съветници напущат общинския съвет, на тяхно място да влязат идващите от листите. Но това тихомълком бе употребявано от ГЕРБ и на самата сесия се разбра, че се трансформира салдото в комисията по архитектура и си връща болшинството в единствената комисия, в която нямаха.

- Тази комисия преглежда мъчителния проблем с презастрояването на София. Каква е позицията на Българска социалистическа партия?

- Политиката на Българска социалистическа партия и на останалите сътрудници, които са от съпротива и бяхме преобладаващи в комисията, е да не допуснем решения, свързани с  презастрояване. Всяко предложение би трябвало деликатно да се преглежда. Защото стартира построяването на нещо ново, жителите стачкуват, само че след дъжд качулка - всичко е законно. А такива проблеми няма да липсват оттук насетне, за жалост. ГЕРБ завладя комисията и това буди подозрение, че ще се стремят да прокарват решения, които считаме че ще са в ущърб на софиянци.

- София е привлекателен стопански център за хората от цялата страна и застрояването й мъчно може да бъде избегнато. Как обаче би трябвало да се случва то, с цел да не се задъхва градът?

- По така наречен " Визия за София " застрояването се планува във вътрешността - посредством уплътняване на територията. Това значи да се презастроят свободните места в кварталите. А методът на други градове и столици като Букурещ  е застрояването да е за сметка на асимилиране на нови свободни територии отвън града, които да се урбанизират. Това е и нашето виждане. Затова се въздържахме от поддръжка на " Визия за София ". Около столицата има задоволително свободни пространства, с цел да може да тя да продължи да пораства.

- Към селата?

- Да, има територии, които могат да се трансфорат в нови квартали, където всички вложители могат да осъществят желанията си, необезпокоявани от гнева на жителите, които се опълчват на това в урбанизираните елементи на града.

- Докато се разглеждаше актуализацията на бюджета стана въпрос, че парите за зимно разчистване на София са под въпрос. Има ли в действителност опасност за това?

- Бюджет 2022 ще е следващото предизвикателство в коронавирус рецесия. Надявам се, че ще имаме задоволително средства за всички комунални действия. Трябва да търсим и други източници отвън налози и такси. Що се отнася до екологията и почистването там всичко зависи от такса боклук. И сега, без значение от облекченията за отсрочено събиране, постъпват задоволително средства - дори повече, в сравнение с харчим.

- Страната е изправена за първи път в обстановка да организира избори 2 в 1 - парламентарни и президентски. Каква е прогнозата Ви за резултата от двойния избор?

- Очаквам по-висока изборна интензивност, защото мажоритарният президентски избор ще притегли внимание. Надявам се в действителност да има борба на визии за развиването на страната. Партии сигурно ще употребяват президентските избори като опция да подсилят вота за себе си, предлагайки свои кандидатури. Ние имаме решение на Националния съвет, с което поддържаме президентската двойка Румен Радев - Илияна Йотова. Разбира се, имаме уставна процедура и както сподели ръководителят на партията - никой няма да я избегне. Градската конференция на Българска социалистическа партия през януари разгласи поддръжката си за политиката, която води президентската двойка. Те обаче ще бъдат подкрепени и от  други партии, освен от Българска социалистическа партия. Това ще ни сложи в комплицираната обстановка, в която бяхме през 2019 година с общия претендент на доста партии в лицето на Мая Манолова. Тогава Българска социалистическа партия завоюва и взе гласовете, които си беше сложила за цел, само че нито една от останалите партии не съумя да вкара консултант. Това е комплицирана структура. Има Такъв Народ, която поддържа Радев и Йотова, също е партия с  тежест в политическото пространство. Сигурно ще има и трети и четвърти, които ще кажат, че застават зад тях, за да  привлекат гласове. Но от това ще завоюват единствено огромните партии.

- Колко и кои партии виждате в новото Народно събрание?

- Тези избори надали ще трансформират политическата настройка. Видяхме го и след 4 април, и след 11 юли. Политическата логичност диктува, че ще бъде непокътнат този раздробен парламент без водеща позиция на някоя от политическите сили.

- Очаквате ли държавно управление след вота?

- На фона на рецесиите - здравна, икономическа, мигрантска, ще би трябвало да има много такт, разсъдък, търсене на консенсус и метод, градуиране на главните задания. Да имаме общи визии по всички проблеми, от позиция на стратегиите ни, е невероятно. Но в името на националния интерес и това, което ни следва - да преминем през тежкия зимен интервал, би трябвало да се откри консенсус към 4-5 неща, които могат да се свършат и са значими за страната, а след зимния интервал да се види дали може да се продължи напред.

- Тоест по-скоро прогнозирате държавно управление с къс живот - за зимата?

- Поне от това, което се излъчва от другите политически сили. Разбира се, Българска социалистическа партия прави изключение с това, което сподели в последните 2 месеца и с което изненада доста хора.

- Какъв е коментарът Ви за политическия план на Кирил Петков и Асен Василев и смятате ли, че той може да е опасност за Българска социалистическа партия? Социолози разясниха, че по-скоро сходна партия ще вземе гласове от левия избор.

- Политиката е комплицирано нещо. В последните 30 години имаме доста образци за хора, които са се появили по този метод на политическия хоризонт, само че наподобяват на героинята от " Тя танцува единствено едно лято ". Нагледали сме се. Със сигурност този план ще има отражение върху политическата картина и разпределението на гласовете, а дали ще е сполучлив, следва да забележим през най-точната социология - изборите.

- Днес е празникът на София. Какво ще пожелаете на столичани?

- Пожелавам на всички софиянци най-много здраве, сигурност и успокоение и качество на живот, почтено за жителите на една европейска столица.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР