София. Този сезон Националният исторически музей (НИМ) ще проведе редовни

...
София. Този сезон Националният исторически музей (НИМ) ще проведе редовни
Коментари Харесай

Националният исторически музей ще проведе археологически проучвания на 12 обекта през сезона

София. Този сезон Националният исторически музей (НИМ) ще организира постоянни археологически изследвания на 12 обекта. Това оповестиха от пресцентъра на музея . Финансирането ще се реализира със средства извоювани по планове на Министерство на културата и е на стойност от над 300 000 лв..

През 2021 година ще продължат постоянните изследвания на средновековния град Калиакра, където дълготраен началник е доцент доктор Бони Петрунова, шеф на Националния исторически музей. През миналите няколко години разкопките на некропола на Калиакра доведоха до изключителни открития, които могат да бъдат забелязани в обновената зала 3 – „ Българската страна през Средновековието VII-XIV в. “ на НИМ.

Пак под управлението на доцент доктор Бони Петрунова ще продължи да разкрива тайните си ахтополският нос Свети Яни, където се е намирал манастирът Св. Йоан Предтеча.

Заместник шефът на НИМ проф. доктор Иван Христов продължава с изследването на ранновизантийския град Хрисосотира, до град Черноморец, както и на един от островите в Черно море - свети Тома, където се чака да бъде разкрито светилище.
Впечатляващата цитадела Букелон до село Маточина, очевидец на не едно знаменателни за средновековната ни история събития, ще бъде проучвана от екип с началник гл. помощник доктор Мариела Инкова, завеждащ отдел „ История на България през междинните епохи (VII-XVII в.) “ в НИМ.

Д-р Маргарита Попова продължава да изследва селищната могила от каменно-медната ера край село Порой, покрай Поморие, един от крайморските обекти на НИМ, носещ информация за епохата на праисторията. Край Равадиново археолога Павлина Девлова продължава изследването на тракийската цитадела, като се надява тази година да успее да разкрие повече за популацията, което е обитавало земите там.

Родопите и тази година са предпочитан регион за археолозите от НИМ. Продължават постоянните изследвания на крепостите Балък Дере, край Ивайловград, както и на крепостта Калята, над Якоруда. В непосредственост до последната ще продължат и изследванията на многослойния обект Св. Архангел, над с. Дъбница - един от най-интересните обекти на музея, който е бил населяван без спиране повече от 6000 години – от каменно-медната ера до XIV в.

В непосредственост до София не престават изследвания на средновековната цитадела, финален бранител на града, Кокалянски Урвич. Освен финансиране от страна на Министерството на културата, археологическия екип на Урвич получи финансиране и от Дирекция Култура на Столична община.

Обектите на НИМ ще бъдат проучвани през целия сезон до месец октомври, като археолозите се надяват на нови и впечатляващи открития и находки, които да обогатят залите на музея и да разкрият тайните на българските земи през хилядолетията.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР