София. Тазгодишните мащабни археологически проучвания на античния и средновековен град

...
София. Тазгодишните мащабни археологически проучвания на античния и средновековен град
Коментари Харесай

Прекрасни находки бележат първите два месеца от тазгодишните разкопки на Перперикон

София. Тазгодишните огромни археологически изследвания на античния и феодален град Перперикон навлизат в своята последна третина. Това заяви археологът проф. Николай Овчаров . Както постоянно те са белязани с доста и забавни находки от другите столетия, в които историческата околност край Кърджали е съществувала. Вече са избрани над 100 монети, измежду които блестят екземплярите на древногръцкия град Маронея; на един от последните тракийски царе Реметалк 1 дружно със брачната половинка си Пистодорис и наследника Котис; на римския император Диоклециан; на великите византийски императори от 10-11 век като Йоан Цимисхи, Константин Багренородни, Роман Лакапин и доста други.

„ Многобройни са и останките от украшения от разнообразни столетия. Сред тях са забавни сребърните и бронзовите игли за косите на дамите от късноримската ера. От същото време са няколко бронзови пръстена, както и елементи от фибули за аристократично облекло. Вече от Средновековието е бронзовият кръст-реликварий с изображение на молещата се св. Богородица, който се датира в интервала 10-11 век. Върху един оловен прешлен за вретено от 5-6 век пък са изобразени фини кръстове и гръцкото име „ Диоген “, уточни професорът.

„ Всички тези находки се отнасят към богатата епископска резиденция от 5-6 век, която разкриваме към този момент втора година в Южния квартал на града. Както е известно, тя се намира от запад на откритата през 2016 година най-голяма раннохристиянска черква в Родопите, избрана като епископската катедрала. На този стадий може да се каже, че този превъзходен архитектурен отбор съставлява доста комплициран архитектурен комплекс, сходен на този на късноримския наместник на Перперикон, открит преди години в Акропола и прочут в науката като „ Малък замък “. Много забавен миг е, че комплексът е бил интензивно употребен през 10-12 век, когато са осъществени голям брой архитектурни преустройства “, съобщи той.

„ Накрая ще загатна за една трогателна находка от разкопките. Върху глинен похлупак за огромен керамичен съд от 5-6 век още преди изпичането с изострен предмет е нанесена забележителна рисунка. Става дума за зайче, бягащо надясно. Неизвестният рисувач е обозначил дългите уши, муцунката и петната по козината. Днес може да гадаем дали създателят е бил самият грънчар, а рисунката да е била предопределена да забавлява невръстното му чадо “, добави Овчаров.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР