София. Столичният общински съвет ще разгледа предложение за обособяване на

...
София. Столичният общински съвет ще разгледа предложение за обособяване на
Коментари Харесай

Столичният общински съвет ще разгледа доклад за приемане на концепция за градско обновяване „Зелен коридор на здравето“ в кв. „Надежда“

София. Столичният общински съвет ще прегледа предложение за отделяне на „ Зелен кулоар на здравето “ в регион „ Надежда “. Това оповестиха от пресцентъра на Общинския съвет . Докладът „ Урбанистична идея за градско възобновяване “ е направен в границите на план URBiNAT, който е финансиран по стратегия Хоризонт2020 на Европейски Съюз с водещ сътрудник град Порто. София е един от трите града участници, дружно с Порто и Нант, които ще осъществят подобен кулоар в границите на плана.
Основните акценти на плана са дейното присъединяване на локалните общности и използването на основани на природата решения в четири области: сила, вода, природа и храна.

Здравословният кулоар в София минава през ж.к. „ Лев Толстой “, ж.к. „ Свобода “, ж.к. „ Надежда “ 2 и реализира връзката сред парк „ Надежда “ и „ Северен парк “.

Екипът на плана е провел четири работилници с поданици на регион „ Надежда “, отдадени на опциите за потребление на основани на природата решения при създаване на Зеления кулоар. В резултат от дейното присъединяване на жителите в тях бяха дефинирани главните хрумвания на концепцията. Тя планува четири зони за фокусирана интервенция, отдадени на четирите области на плана.

В зона „ Зелен площад “, ситуирана наоколо до пощата в ж.к. „ Надежда “ – 2 ще бъде основано място за срещи и събития. Там ще бъде ситуирана „ осведомителна точка “ на Проекта, където локалните поданици ще могат да се срещнат с идните начинания.

В зона „ Жива вода “, обхващаща част от двора на 15 СУ „ Адам Мицкевич “ и свободното пространство сред учебното заведение и 115 ДГ " Осми март ", са планувани места за спортни и обществени действия. Един от софтуерните детайли на плана ще бъде откритата класна стая с оранжерия в двора на учебното заведение. Оранжерията ще бъде демонстрационен план, създаден от IAAC (Института за модерна архитектура в Каталония), Барселона, който е един от интернационалните сътрудници по плана. Откритата класна стая ще способства за използването на модерни просветителни подходи и за образование в изискванията на физическо разграничаване, наложени от ограниченията против разпространяването на COVID-19, а в оранжерията учениците ще имат опция да вземат участие в развъждането и да следят развиването на разнообразни типове растения.

В двете зони за интервенция, ситуирани на територията на ж.к. „ Свобода “ са планувани спортни и детски площадки, места за игри и изява на майсторски умения за деца и възрастни наоколо до блок 4, блок 4А, блок 3 и блок 6.
При построяването на Зеления кулоар главен акцент ще бъде развиването на зелените площи в обсега на коридора – планува се засаждане на нова растителност и грижа за почвите и тревната завивка.

„ Качествена и дълготрайна смяна в градската среда ще реализираме, когато я планираме дружно с жителите. Създаването на витални обществени пространства е главен приоритет за Проекта, споделя инж. Димитър Димов, кмет на регион „ Надежда “.

Основната цел на план URBiNAT е да се усъвършенства градската среда посредством планиране и осъществяване на „ Зелен здравословен кулоар “ – основана на природата новаторска конструкция. Финансирането на бюджета е 100% грант, възложен от Европейския съюз “, а плануваните планови действия ще приключат през 2023 година. Академичен сътрудник на Столична община е Университет по архитектура, строителство и геодезия. Проектът се финансира по Програма „ Хоризонт 2020 “ на Европейския съюз, като с изключение на София, плановият консорциум включва още два водещи града: Порто (Португалия) и Нант (Франция) и градовете почитатели – Брюксел (Белгия), Хое Тоструп (Дания), Сиена (Италия) и Нова Горица (Словения). Координатор на плана е Центърът за обществени проучвания към Университет Коимбра, Португалия.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР